Главозамайващ експеримент на МКС (ВИДЕО)

4752
Главозамайващ експеримент на МКС (ВИДЕО)

Когато космонавтите току-що пристигнат на МКС, в първите два дни често им прилошава, вие им се свят, докато тялото привикне към микрогравитацията. Но когато периодът на адаптация завърши, може ли отново да се предизвика главозамайване в Космоса?

Космонавтът Тим Пийк е решил да проведе малък експеримент, за да изясни това. Пийк заел ембрионална поза, след което командирът на станцията Тим Копра го завъртял толкова бързо, колкото могъл. Резултата от експеримента можете да видите на видеото.

МКС да се превърне в космически хотел

На заседание на Американския Конгрес, проведено миналата седмица и посветено на бъдещото развитие на НАСА, прозвучала идеята Международ...

Според наблюденията на Пийк изпитването на световъртеж в Космоса е почти невъзможно. Пийк почувствал нещо подобно само когато спрял да се върти, но ефектът изчезнал буквално след няколко секунди.

А в първата част той обяснява защо се случва така. Когато човек току-що попадне на борда на МКС, то той постоянно усеща главозамайване и гадене, тъй като в условията на микрогравитация течността във вътрешното ухо плува, а не стои на едно място, както на Земята.

След няколко дни мозъкът се адаптира и престава да обръща внимание на сигналите от вътрешното ухо, ориентирайки се само от информацията, която постъпва от очите.

Щом това се случи, много е трудно да се накара мозъкът отново да се върне към предишния режим на работа. Само невероятно мощно ускорение може да предизвика подобни усещания, и то само за няколко секунди.

Как се прави кафе в Космоса (ВИДЕО)

Как да си направиш чашка ароматно, топло кафе в Космоса? Първо, за начало ще се наложи да се мине без чашка. Второ, кафето ще бъде макс...

Впрочем Пийк не за първи път прави експерименти за издръжливост. Например наскоро той пробяга маратон в Космоса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com