Халото на Млечния път се оказа продълговато

6247
Халото на Млечния път се оказа продълговато

Халото на Млечния път се оказва продълговато, а не сплеснато, както са смятали учените по-рано. Авторите от Института по астрономия на Кеймбриджкия университет са публикували своето изследване на сайта arXiv.org.

Галактичното хало представлява сферичен облак, заобикалящ спиралната галактика. Структурата му е образувана от звезди, междузвезден прах и тъмна материя.

Първата хронография на периферията на Млечния път

Астрофизици от САЩ подготвиха първата "хронокарта" на т.нар. хало – периферията на нашата галактика, която им помогнала да изясня...

Поради последната наблюденията на халото са затруднени, но е възможно проследяването на гравитационното ѝ влияние върху другите обекти в галактиката.

Учените са използвали данните от обзора SDSS (Sloan Digital Sky Survey), които включват около 15 000 звезди, разположени в халото на Млечния път.

Проведеното от астрономите моделиране е установило, че между галактични радиуси с дължина пет и десет килопарсека халото има продълговата форма.

Модели, предполагащи сферична или сплесната форма, са слабо вероятни. Според оценките на учените съотношението на осите на халото е равно на 1,5-2, пише Lenta.ru.

Нова изключително подробна карта на Млечния път

Седем години след предишния опит да се картографира нашата галактика телескопът APEX ни е предоставил нещо още по-интересно – кар...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос