X
 
 

"Хъбъл" се повреди, остана с един работещ жироскоп

Космическият телескоп "Хъбъл", който е в орбита от 1990 г., понастоящем не работи поради проблеми с жироскоп, съобщиха от космическата агенция на САЩ (НАСА).

"Експерти на мисията предприемат стъпки за връщането на "Хъбъл" на великата наука", съобщиха от НАСА.

Китай ще праща в Космоса телескоп, по-мощен от "Хъбъл"

Китай обяви планове да изстреля в Космоса телескоп, който ще бъде по-мощен от прочутия "Хъбъл". За проекта по създаване на най-големия...

От петък Хъбъл е в "безопасен режим" поради нефункционирането на още един от шестте жироскопа, използвани за ориентиране на телескопа.

Понастоящем "Хъбъл" разполага с два работещи жироскопи и се нуждае от поне три за оптимални операции, но може да продължи да извършва наблюдения и само с един работещ жироскоп.

Доктор Рейчъл Остен, заместник-шеф на мисията "Хъбъл", заяви, че е бил "много стресиращ уикенд".

"Първата стъпка е да се опитаме да възстановим работата на последния жироскоп, който изключи, което е проблематично", каза Остен в Туитър.

Вселената се разширява още по-бързо

Вселената се разширява с още по-бързи темпове, отколкото са смятали астрономите въз основа на наблюденията на микровълновото лъчение. Т...

„Знаехме, че ще се случи“, добави Остен. "Жироскопът продължи да действа около шест месеца по-дълго, отколкото си мислехме, че ще го направи. Ще работим по проблемите и ще се върнем“, обеща тя.

„Хъбъл“ направи многобройни забележителни наблюдения на космоса, откакто беше разгърнат през 1990 г.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“, наследник на "Хъбъл", ще бъде изстрелян през март 2021 г., предаде БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...