X
 
 

Японски космически роботи кацнаха на астероид

Два малки робота, които успешно се приземиха на повърхността на астериода Рюгу, започнаха работата по изследването му, съобщи Японската Агенция за изследване на космическото пространство, цитирана от АФП.

Космическият апарат „Хаябуса 2“ спусна в петък от височина 55 метра контейнера „Минерва-II1“ с два малки роувъра на повърхността на космическото тяло. Роувърите са изпратили обратно сигнал до Земята, с който са потвърдили успешното приземяване.

SpaceX избра първия си лунен турист

Американската компания SpaceX избра първия турист, който ще отиде на пътешествие около Луната. Това е японският милиардер и колекционер...

Това е исторически момент, тъй като за пръв път космически апарат каца на повърхността на астероид. Целта на мисията е да се хвърли светлина върху зараждането на Слънчевата система.

Роувърите, които са с размерите и формата на бисквитки, ще се възползват от слабото гравитационно привличане на Рюго. Така те вместо да се движат по повърхността, ще подскачат по нея на височина до 15 метра и ще могат да се задържат във въздуха до 15 минути.

Двата роувъра ще съберат достатъчно данни и ще направят снимки преди спускането на повърхността на сондата „Хаябуса 2“, която трябва да събере физически проби и да ги върне на Земята.

Рюгу, който се намира между Земята и Марс, е с площ от около 900 метра. Учените се надяват да открият на астероида следи от вода и органични вещества, което ще им помогне в разгадаването на тайните за възникването на живота във Вселената.

Русия разследва американски астронавти за саботаж на космическия кораб "Союз"

Специална комисия към Руската космическа агенция „Роскосмос“ разследва инцидента с разхерметизирането на космическия кораб ...

Снимка: архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    "Рюгу, който се намира между Земята и Марс, е с площ от около 900 метра." Да не е тепсия, че му мерите площта? Диаметъра на астероида е около 920м, неграмотници. Бърем прочетете малко преди да превеждате тъпотии!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    Там няма въздух(на астероида). Публикувалите статията са необразовани и неграмотни. Пишат като незавършили основно образование. На астероидите гравитацията е симовлична. Те не могат да задържат атмосфера. Особенно при наличието на звезда като нашето слънце.
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...