Какво има в черната дупка: имат ли отговор физиците?

19789
Какво има в черната дупка: имат ли отговор физиците?
Снимка: Alexander Antropov / Pixabay

С помощта на квантов компютър и невронна мрежа изследователите успяха частично да „надникнат“ в космическо чудовище.

За да разберат какво може да има вътре в черна дупка и какви процеси протичат там, физиците използват квантово изчисление и машинно обучение. Какво са успели да разберат?

Физик от Университета в Мичиган използва квантово изчисление и машинно обучение, за да разбере по-добре идеята, наречена холографска дуалност, която е в основата на нашето разбиране за това, какво се случва в черните дупки.

Учените преброиха 40 квинтилиона черни дупки във Вселената

Италиански и британски учени, използвайки нов теоретичен подход, са успели да направят убедителни изчисления на количеството обикновена...

Холографската дуалност е математическа хипотеза, която свързва теорията на частиците и техните взаимодействия с теорията на гравитацията. Тази хипотеза предполага, че теорията на гравитацията и теорията на частиците са математически еквивалентни: това, което се случва математически в теорията на гравитацията, се случва в теорията на частиците и обратно.

Двете теории описват различни измерения, но броят на измеренията, които описват, се различава с единица. Например вътре в черна дупка гравитацията съществува в три измерения, докато теорията на частиците описва процеси в две измерения, представяйки процеси в плосък диск.

За да си представите това, помислете отново за черна дупка, която изкривява пространство-времето поради огромната си маса. Гравитацията на черна дупка, която съществува в три измерения, е математически свързана с частиците, движещи се над нея, в две измерения. Следователно черната дупка съществува в триизмерно пространство, но ние я виждаме като двуизмерна проекция благодарение на частиците.

Някои учени теоретизират, че цялата ни Вселена е холографска проекция на частици и това разбиране би могло да се разкрие на физиците от квантовата гравитация, ако се появят някакви убедителни научни доказателства.

Паралелни вселени обясняват малката маса на Хигс бозона

Физици от Франция и Швейцария предложиха алтернативен модел на формирането на Вселената, обяснявайки едновременно няколко несъответстви...

В ново изследване физиците решили да изучат холографската дуалност с помощта на квантови изчисления и дълбоко обучение, за да намерят най-ниското енергийно състояние в моделите на квантовата матрица. За изследването авторите използвали два матрични модела, които са достатъчно прости, за да бъдат решени с традиционни методи, но имат всички характеристики на по-сложните матрични модели, използвани за описване на черни дупки чрез холографска дуалност.

Тези матрични модели са обекти в теорията на струните, в които частиците са представени от едномерни струни. Когато изследователите решават матрични модели като този, те се опитват да намерят конкретна конфигурация от частици в система, която представлява най-ниското енергийно състояние на системата, наречено основно състояние. Физиците са показали, че е възможно да се намери това основно състояние с помощта на два различни метода.

Резултатите от работата показват важен ориентир за бъдещи изследвания, провеждани с помощта на алгоритми за квантово и машинно обучение. Учените могат да ги използват за изследване на квантовата гравитация с помощта на идеята за холографска дуалност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос