Като котката на Шрьодингер: Черните дупки могат да бъдат мъртви и живи едновременно

4979
Като котката на Шрьодингер: Черните дупки могат да бъдат мъртви и живи едновременно
Снимка: iStock

Черните дупки имат свойства, характерни за квантовите частици. Ново изследване предполага, че тези космически обекти могат да бъдат едновременно малки и големи, тежки и леки или мъртви и живи, точно като легендарната котка на Шрьодингер, пише Space.com.

Изследването, базирано на компютърно моделиране, имало за цел да открие неуловимата връзка между умопомрачителната физика на свръхмасивни обекти като черни дупки и принципите, ръководещи поведението на най-малките субатомни частици.

Раждането на черна дупка ударило земната атмосфера

Астрономи, използващи космическите телескопи Swift и Fermi, фиксираха много силна космическа експлозия. Изследователите били силно изне...

Учените разработили математическа рамка, която поставила симулирана квантова частица точно извън гигантска симулирана черна дупка. Според симулацията черната дупка показала признаци на квантова суперпозиция – способност да съществува в множество състояния наведнъж – в този случай да бъде едновременно масивна и немасивна.

„Искахме да видим дали [черните дупки] могат да имат различни маси по едно и също време и се оказа, че могат – казва водещият автор на изследването Джошуа Фу, доктор по теоретична физика в Университета на Куинсланд. – Досега не бяхме изследвали задълбочено дали черните дупки показват някои от странните и прекрасни поведения на квантовата физика.“

Най-известният пример за квантова суперпозиция е легендарната котка на Шрьодингер. Това е мисловен експеримент на физика от началото на ХХ век Ервин Шрьодингер за демонстриране на някои от ключовите проблеми с квантовата физика. Според квантовите теории субатомните частици съществуват в множество състояния едновременно, докато не взаимодействат с външния свят. Това взаимодействие, което може да бъде прост акт на измерване или наблюдение, поставя частицата в едно от възможните състояния. По същия начин котка, затворена в кутия, ще бъде жива и мъртва едновременно, докато наблюдател наруши тази суперпозиция.

Шрьодингер, който получава Нобеловата награда за физика през 1933 г., имал за цел чрез експеримента да демонстрира абсурдността на квантовата теория, която смятал за непълна. Но докато котката в кутията може да е мъртва независимо от действията на наблюдателя, една квантова частица може наистина да съществува в две състояния. И новото изследване показва, че черната дупка също го може.

Всяка черна дупка е различна вселена: може би ние живеем в една от тях

Все по-често съвременната наука си задава въпроса за съществуването на мултивселена. Полският физик теоретик Никодем Поплавски смята, ч...

Физикът Якоб Бекенщайн е първият, който изказва предположението, че черните дупки могат да имат квантови свойства. Тъй като черната дупка се определя от нейната маса, нейната квантова суперпозиция трябва да означава, че този странен гравитационен портал може да има множество маси, които попадат в определени съотношения.

„Фактът, че открихме това, беше доста изненадващ“, казва Магдалена Зих, съавтор на изследването.

Не че сме по-близо до разбирането какво се случва вътре в черните дупки. Но каквото и да е то, вероятно е дори по-фантастично, отколкото можем да си представим. Изследването е публикувано в списанието Physical Review Letters.

ОЩЕ: Астрономи изчислиха умопомрачително количество извънземни сонди в Слънчевата система

Ако попаднете в черна дупка, ще застинете в пространството и времето завинаги

Черните дупки са много плътни обекти, които имат много силна гравитация, така че дори светлината не може да избяга от тях. Дълго време ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com