X
 
 

Китай ще праща в Космоса телескоп, по-мощен от "Хъбъл"

Китай обяви планове да изстреля в Космоса телескоп, който ще бъде по-мощен от прочутия "Хъбъл".

За проекта по създаване на най-големия космически телескоп става известно от думите на акад. Гу Идон от китайската Академия на науките. Той разказва пред "Женмин жибао", че телескопът ще стане част от новата космическа станция, която страната ще изпрати на орбита през 2020 година.

"Хъбъл" засне галактика с гладна черна дупка

Телескопът "Хъбъл" е направил нова снимка на спиралната галактика NGC 4845, разположена на около 65 млн. светлинни години от Земята в с...

Диаметърът на телескопа ще бъде два метра, резолюцията ще бъде практически равна на тази на "Хъбъл", но полезрението му ще обхваща пространство, 300 пъти по-голямо от способностите на "Хъбъл".

В близките пет години Китай планира да изработи и пусне пет нови научни спътника, в задачата на които влиза изучаването на Слънцето, космическото време, кръговрата на водата на Земята и черните дупки.

С това изследванията не свършват: Академията на науките на Китай се готви за разработката на план за развитие на научни спътници за 14-ата петилетка (2021−2025 г.).

 

Бъдещата лунна орбитална станция ще изглежда така

Компанията Orbital ATK представи проект на лунна станция, чието пускане е предвидено за 2020 година. Проектът ще се реализира с подкреп...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители