Кометата Чурюмов-Герасименко се родила в сблъсък

7739
Кометата Чурюмов-Герасименко се родила в сблъсък

Астрономи са стигнали до извода, че кометата 67P (Чурюмов-Герасименко) се е образувала в резултат на сблъсък между два обекта, състоящи се от камъни и лед.

Учените са публикували резултатите от своето изследване в сп. Nature, съобщава Science News.

Вижте интерактивна карта на кометата Чурюмов-Герасименко

Европейската космическа агенция (ЕSА) е представила бета-версия на интерактивна карта на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко. ...

Снимки от повърхността на кометата и анализ на вътрешната ѝ структура, проведен с научните инструменти на станцията "Розета" в периода от 6 август 2014 г. до 17 март 2015 г., позволили да се определят особеностите на Чурюмов-Герасименко с размери до десет сантиметра.

Учените забелязали, че повърхността на съставената от две части комета в районите на двете ѝ ядра е покрита със специфична обвивка, каквато няма в областта на нейния мост (разделяща двете ядра). Това позволило на учените да предположат, че самата комета е възникнала в резултат на сблъсък между две небесни тела.

Този сблъсък е довел до съхранение на структурата на всяко от ядрата поотделно. Самото събитие, по оценка на астрономите, се е случило около сто милиона години след образуването на Слънчевата система. От района на моста продължава интензивно да изтича материя, а разликата в температурите между осветените и тъмните ѝ части достигат 50 градуса по Целзий.

Мисията "Розета" се координира от Европейската космическа агенция, както и от НАСА. Данните, получени с нейна помощ, са необходими за обяснение на процесите по еволюция на Слънчевата система и поява на вода на Земята, припомня Lenta.ru.

Защо кометата пее?

Изглежда, учените са открили източника на странните "песни" на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. През август 2014 г. апаратът "Розета"...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос