Космосът променя формата на клетките

6332
Космосът променя формата на клетките

Изследователи са изяснили, че микрогравитацията – състояние, което е прието да се нарича безтегловност, предизвиква увреждане на скелета на клетките на тялото, което на свой ред води до нарушение в работата на гените, съобщава НАСА.

Експериментът е проведен на Международната космическа станция. Целта на учените била да изяснят по какъв начин безтегловността влияе на състоянието на цитоскелета на живите клетки – техния скелет, който се намира в цитоплазмата. В резултат станало ясно, че под действието на микрогравитацията клетките губят своята форма.

Отразява ли се безтегловността на вкуса на уискито?

Японският космически товарен кораб "Конотори" ("Аист"), който в понеделник успешно се скачи с МКС, е занесъл на станцията вода, храните...

Авторите на изследването твърдят, че следствие от това се явяват нарушения в работата на някои гени, които на свой ред предизвикват цяла редица заболявания – някои видове рак, остеопороза, както и ревматични заболявания.

Учените планират да продължат своите изследвания и да определят по-точно какви изменения във формата на клетките водят след себе си споменатите здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос