Малка тайна около ракетата, която лети към Луната

26796
Малка тайна около ракетата, която лети към Луната
Снимка: iStock/Guliver

Астрономите от американския Project Pluto най-накрая стигнаха до заключението, че летящият към Луната обект не може да бъде нищо друго освен китайската ракета. Това заяви Бил Грей, ръководител на Project Pluto по проследяване на близки до Земята обекти. Първоначално обектът беше взет за горната степен на ракета на SpaceX. Сблъсъкът се очаква в началото на март и последиците от него вероятно ще бъдат наблюдавани от орбита.

В края на януари 2022 година астрономи обявиха, че на траектория към сблъсък с Луната се намира ръкотворен обект – отработила степен на ракета. Тогава, въз основа на наличните данни, специалистите от Project Pluto предположиха, че това е част от ракета на SpaceX - Falcon 9, изстреляна през 2015 година със спътника Deep Space Climate Observatory (DSCOVR). Но по-късно представители на проекта признаха за грешка и заявиха, че този сътворен от човека обект се явява китайският апарат „Чанъе-5Т1“. Той е изстрелян през октомври 2014 година с ракета Long March 3C в качеството на тест за мисията по връщане на лунни образци, но представители на китайското външно министерство опровергаха тази информация.

Дългият живот в Космоса променя естеството на връзките между мозъчните клетки

Медици са изяснили, че дългият живот на борда на МКС значително е променил взаимодействията на нервните клетки в бялото вещество на моз...

„Няма никакви причини да се смята, че този обект може да е нещо друго освен ускорителя от „Чанъе-5Т1“ – твърди Грей. – Всеки, който твърди обратното, се противопоставя на огромното количество доказателства.“

„С тази история е свързана малка тайна. Американският 18-и отдел за космически контрол е сметнал, че този китайски ускорител е влязъл в атмосферата на Земята през октомври 2015 г., година след изстрелването. Но всички данни за траекторията, които те предоставиха, се отнасяха само за кратък период от време след стартирането. Ако това е цялата информация, която са имали, тогава съобщението за навлизане в атмосферата се основава само на прогнози, с други думи, има малка стойност. Това е като да предсказваш времето за година напред. Допълнително объркване внесе фактът, че двете мисии имаха подобни названия в базата данни“, разказва астрономът.

Става дума за „Чанъе-5Т1“, по време на който бил изпратен прототип на лунен апарат около Луната, предшестващ фактическата мисия „Чанъе-5“ от 2020 г. за връщане на лунни образци.

Но далеч не всички обекти се наблюдават непрекъснато чрез наземни средства. За много от тях се определя само началната траектория, а по-нататъшният полет се изчислява по формулите на небесната механика.

След епично търсене сред милиони звезди: Никой не се обади от центъра на Млечния път

Астрономите не успяха да открият следи от извънземен разум в центъра на Млечния път. Тази зона е особено богата на звезди и затова се с...

Астрономът не смята, че 18-и отдел е проследявал този обект дълго време, защото в противен случай щеше да актуализира данните за траекторията. Само с първоначални данни е невъзможно точно да се изчисли такава нестабилна орбита и времето за навлизане в атмосферата. Освен това по време на полета на „Чанъе-5T1“ горната степен била далече извън зоната на действие на радара.

„Трябва да кажа, че е необходимо по-добре да проследяваме подобни обекти – добавя Грей. – На първо място е необходимо да се публикува последната известна скорост и положение за всички обекти, които се изпращат на висока околоземна, околослънчева или лунна орбита. Това ще позволи да се избегне объркване, както сега, когато аз първоначално реших, че това е ускорителният блок от апарата DSCOVR.“

В НАСА също разказаха за възможността да наблюдават падането, което ще се случи на 4 март. Според специалисти изкуственият лунен спътник LRO, оборудван с мощна камера, няма да може да види самия момент на сблъсъка, тъй като ще се намира в друга точка. Но представителите на агенцията се надяват, че камерите ще успеят да заснемат последствията от удара, а именно големия кратер. Това ще позволи на учените да проучат характеристиките на лунната почва в тази област.

Струва си да се отбележи, че в падането на изкуствени тела на Луната няма нищо лошо за астрономията. Напротив, по време на мисиите „Аполо“ до Луната третите степени на ракетите Saturn-V умишлено били насочвани на траектория на сблъсък. Техните удари в повърхността били записани от сеизмичните станции, поставени от астронавтите, което позволило да се получи много информация за вътрешния строеж на естествения земен спътник.

Българска технология измерва радиацията на Международната космическа станция (СНИМКИ)

Приборът Liulin-SET, разработен в Института за космически изследвания на Българската академия на науките (ИКИТ - БАН) ще полети в Косм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос