Марсоходът Opportunity отпразнува 12 години на Марс

6645
Марсоходът Opportunity отпразнува 12 години на Марс

Марсоходът ветеран Opportunity, кацнал на повърхността на Червената планета през януари 2004 година, успешно преживя зимата и отпразнува 12 години работа на Марс, изучавайки образци в долината Маратон на ръба на кратера Индевър, съобщава НАСА.

"Opportunity не е заспивал тази зима и беше много активен, в голяма степен благодарение на това, че слънчевите батерии на апарата бяха значително по-чисти, отколкото в предишните зимни сезони. Високото ниво на енергия ще ни позволи да завършим тази година изучаването на долината Маратон и да продължим движението напред", заяви ръководителят на мисията Джон Калас от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Марсоходът Opportunity: 11 години на Марс в 8-минутно видео

На 7 юли 2003 година ракета носител Делта-2 в рамките на проекта Mars Exploration Rover поставя началото на научната мисия на марсохода...

Слънчевите батерии били почистени не благодарение на усилията на НАСА, а благодарение на самия Марс – необичайно силни ветрове издухали пясъка, натрупал се по повърхността на фотоелементите на "гърба" на марсохода малко преди настъпването на зимното слънцестоене в южното полукълбо на Червената планета.

Подобен подарък от силите на природата помогнал на марсохода, както разказват инженерите, да преживее седмата марсианска зима – една година на Марс трае 1,9 земни години, и затова зимите на Червената планета са по-редки от земните.

Сега Opportunity изучава породи в т.нар. долина Маратон на ръба на кратера Индевър, където според спътникови данни има глина и други породи, формирани в присъствието на вода. Преди три години Opportunity вече установи, че на повърхността на Марн наистина е присъствала вода в течно състояние в миналото, с което потвърди данните, получени от марсохода Curiosity през 2012 г.

В момента роувърът ветеран преживява своя 48-и "живот" – първоначално специалистите на НАСА планираха, че марсоходът ще работи само три месеца, но той с всяка година поставя нови рекорди. Opportunity сега се намира в отлично състояние и неговата работоспособност след неотдавнашното преформатиране на паметта е в пика на възможностите.

Opportunity е на метри от "маратонска титла"

Марсоходът ветеран Opportunity съвсем скоро ще се увенчае с маратонска титла. Специалистите са изчислили, че космическият апарат е из...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос