Меркурий озадачава учените със страни форми

30463
Меркурий озадачава учените със страни форми

Нова загадка стои пред специалистите, наблюдаващи Меркурий. Образувания от гигантски скали и хребети опровергават всички съществуващи модели до момента, пише Space.com.

Меркурий е най-малкият и най-вътрешен свят в Слънчевата система. Той е обгърнат в мистерия от години. До изпращането на сондата MESSENGER на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), небесното тяло е посещавано само два пъти от прелетелия покрай него апарат Mariner 10. MESSENGER приключи експедицията си през април, разбивайки се на повърхността на Меркурий.

Някои земни организми могат да оцелеят на Марс

Най-старите и най-прости организми на Земята са в състояние да оцелеят на Червената планета, съобщава сайтът Нейчър уърлд нюз, позова...

Изображенията, заснети от сондата в продължение на повече от четири години разкриват множество стръмни приплъзвания и големи скали, който приличат на исполински стъпки. Най-големите са дълги 1000 и високи над 3 километра. Такива приплъзвания се образуват, когато скалите са притиснати една към друга.

Според най-широко възприемания модел за произхода на формированията те са гънки на повърхността, образувани при изстиването на ядрото на планетата, което е довело до смаляването ѝ. Предишни изследвания предполагат, че Меркурий може да се е смалил с между 4 до 14 километра.

Ако гънките са се образували при свиването на планетата обаче, те трябва да са разпределени равномерно по повърхността ѝ. Сега учените откриват, че гънките образуват определена матрица.

"Това е истинска мистерия", коментира ръководителят на проучването Томас Уотърс от Музея на въздухоплаването и Космоса във Вашингтон. Никой от съществуващите модели не може да даде обяснение. Учените ще продължат да анализират изображенията и данните от MESSENGER, за да разбулят загадката.

Япония планира изследване на спътниците на Марс

До 2021 г. Япония планира да изпрати космическа сонда за изследване на повърхността на спътниците на Марс, съобщи японската космическа ...

Те се надяват, че сондата BepiColumbo на Европейската и Японската космически агенции, която трябва да бъде изстреляна през 2017 година, ще обрисува по-пълна картина на глобалната структура на кората на Меркурий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос