На 8 декември Марс ще изчезне за кратко: как да не пропуснете събитието

5209
На 8 декември Марс ще изчезне за кратко: как да не пропуснете събитието
Снимка: ESO/Nico Bartmann/spaceengine.org

Ако наскоро сте излизали вечер и е било безоблачно, вероятно сте забелязали ярък червеникав обект в небето, видим дори от градовете, страдащи от светлинно замърсяване. Тази седмица Марс е по-близо до Земята, отколкото ще бъде в близките 11 години, и трудно може да бъде пропуснат в нощното небе.

Затова тази седмица има допълнителна причина да погледнете към небето в средата на седмицата. Марс ще изчезне зад Луната на 8 декември и ще се появи отново около час по-късно, което е известно като окултация (закриване). Събитието може да бъде наблюдавано с бинокъл или телескоп.

Малко събития са толкова драматични като това. Например тази година е имало шест окултации на Уран. Колкото и да са атрактивни обаче, седмата планета не се вижда с невъоръжено око и е трудно да се различи от звезда в малки телескопи. Когато Луната е дори наполовина пълна, това прави обект като Уран още по-труден за наблюдение. Рядко изключение имаше през ноември, когато окултацията съвпадна с пълното лунно затъмнение, но можеше да се наблюдава само от части от Източна Азия.

Марс винаги е много по-ярък от Уран, което прави окултациите видими дори без оборудване, а в момента Червената планета е особено ярка. Окултацията ще се случи в момента на т.нар. противостояние на Марс – когато планетата се наблюдава в посока, противоположна на тази към Слънцето. Също тогава Марс ще бъде най-близо до Земята, поради което ще бъде ярък и с видим диаметър 17 дъгови секунди, казва пред БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Кл. Охридски“.

lunar-occultations.com

Луната ще бъде пълна, в съзвездието Телец. Макар че явлението ще се случи на фона на вече изсветляващото небе, яркият Марс ще може да се забележи до Луната около 7 ч. сутринта през бинокъл или с фотоапарат с телеобектив. За Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ явлението ще започне в 7:11:30 ч. Марс ще се скрие изцяло зад Луната в 7:12:01 ч. Откриването на Червената планета ще започне в 8:03:17 ч., а в 8:03:45 ч. тя ще бъде вече изцяло открита.

В края на явлението обаче Луната и Марс ще залязват за София, а Слънцето ще бъде вече изгряло. Поради това краят на окултацията няма да може да се наблюдава от България. За Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Варна, началото на закриването ще бъде в 7:09:39 ч. В 7:10:09 ч. Марс ще бъде вече изцяло закрит от Луната. Луната ще залезе за Варна в 7:49 ч.”, уточнява ученият. 

Разстоянието между Марс и Земята е най-късо около противостоянието, плюс-минус няколко дни. Това означава, че Марс, чиято яркост варира в зависимост от разстоянието, ще бъде необичайно ярък и ако се гледа през телескоп, дискът му ще бъде особено голям. Събитието ще се случи в част от небето с много ярки звезди, с Алдебаран наблизо и Орион не много по-далеч. Марс обаче ще засенчи дори Сириус.

Ако това не ви е достатъчно, за да не пропуснете събитието, това е най-близкото противостояние на Марс до 2033 г. Тази година е най-добрата от повече от десетилетие, така че със или без окултация, наслаждавайте се на Марс, докато можете.

Ако сте измежду българите в САЩ, няма да бъде необходимо дори да се измъквате от леглото, за да видите събитието. На западния бряг окултацията ще започне между 18 и 19 часа местно време на 7 декември, в зависимост от местоположението, и също ще продължи около час. Дори в Торонто Марс ще изчезне в сравнително цивилизовано време 22:29 ч.

Източното крайбрежие на Америка пропуска действителната окултация, но гледката на небесните обекти, които почти се докосват, също си заслужава.

ОЩЕ: Изгревът на Земята, заснет от кораба "Орион"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com