НАСА не иска частници в лова на астероиди

6724
НАСА не иска частници в лова на астероиди

НАСА обяви прекратяване на сътрудничеството с частната фондация B612, която планира да изпрати на орбита през 2018 година сондата Sentinel, предназначена за търсене на опасни околоземни астероиди.

Организацията е получила своето название в чест на астероида, на който е живял Малкият принц – персонаж от едноименното произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

B612 Foundation и Ball Aerospace&Technologies Corp, създател на телескопа "ловец" на екзопланети "Кеплер", в края на юни 2012 г. обявиха разработката на частния телескоп Sentinel, който ще търси "малки" астероиди с диаметър под един километър.

Малко по-късно към проекта неформално се присъедини и НАСА, която обеща да помогне на B612 с получаването на данните от спътника и техния анализ. Помощта на НАСА би помогнала на фондацията да икономиса около 30 милиона долара.

Подкрепата на НАСА не била безусловна – агенцията поставила пред B612 и нейния ръководител – бившия астронавт Ед Лу (Ed Lu) условието, че помощта ще бъде оказана само ако разработката на сондата не изостава от изложения през 2012 година график.

Нов телескоп заменя "Keплeр" в търсенето на чужди светове

Нов телескоп ще замени знаменития „ловец на екзопланети” „Keплeр”. TESS значително ще превъзхожда своя предшест...

Това за съжаление не се случило поради финансови проблеми – B612 Foundation успяла да събере само 1,6 млн. долара през 2013 година от необходимите 30-40 милиона, необходими за изпращането на Sentinel и поддържането му на орбита.

В края на август, както разказват източници на сп. Nature, търпението на ръководството на НАСА се изчерпало и то уведомило B612 за прекратяване на сътрудничеството и пренасочването към други проекти на средствата, заделени за нуждите на Sentinel.

Освен този формален повод друга възможна причина за отказа на НАСА от сътрудничество с частниците може да е собственият астероиден проект на агенцията – инфрачервеният телескоп NEOcam, наследник на обсерваторията WISE, който вече се конструира в Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Неговият старт, ако екипът на NEOcam успее да победи в конкурса за "средни" научни програми Discovery, ще бъде осъществен през 2021 година. Конкурсът ще се състои в близките седмици, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com