NASA обеща да намери извънземни до 2025 г.

38862
NASA обеща да намери извънземни до  2025 г.
Снимка: Thinkstock

Човечеството е на крачка от откриването на извънземен живот, а до 2025 г. ще има категорични доказателства за него, увериха водещи учени от NASA, предаде АП.

„Мисля, че през следващото десетилетие ще имаме силни индикации за съществуването на живот извън Земята. Знаем къде да търсим, знаем как да търсим. Имаме необходимата техника, на прав път сме", увери специалистът по астронавтика Елън Стофан.

Надеждите на NASA са свързани със серия открития през последните години, които подсказват, че небесни тела във и извън Слънчевата система може да осигурят подходящи условия за живот. Подобни заключения подсказват следите от вода на спътниците на Юпитер - Европа и Ганимед, както и на този на Сатурн - Енцелад. Учените знаят, че океани са покривали и голяма част от повърхността на Марс, където сондата „Кюриосити" откри миналата година следи от органични молекули, съдържащи водород и азот.

Амбициозната цел да се търси извънземен живот NASA ще преследва най-напред с новия си марсоход, който трябва да пристигне на Червената планета през 2020 г. Плановете на агенцията предвиждат кацането на астронавти на Марс през 30-те години. Ще бъде изпратена мисия за 2,2 млрд. долара до спътника Европа през 2022 г., чиято цел e да установи дали по ледената повърхност на спътника е имало живот.

НАСА планира да изпрати в Космоса и роботи паяци, които да строят различни обекти - от радиоантени до соларни панели и космически кораби. „Системата от дроиди работи на принципа на 3D принтерите, т.е. наслагват се различни материали на пластове един върху друг. Роботите са в състояние да правят конструкции в десетки, дори стотици по-големи размери от техните", обясни ръководителят на научния екип и шеф на компанията изпълнител „Тетърс ънлимитид" Робърт Хойт.

NASA алармира за рекордно намаляване на ледената покривка в Арктика (ВИДЕО)

NASA алармира за рекордно малка площ на ледената покривка в Арктика. Според данните на агенцията с помощта на спътниците на изследоват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос