НАСА отложи мисията си до Луната. Защо?

4480
НАСА отложи мисията си до Луната. Защо?
Снимка: Getty Images

Първоначално НАСА планираше обиколен полет на Луната с четирима астронавти през тази година. Сега той се отлага за септември 2025 г. А следващата мисия "Артемида III”, при която е предвидено да се постигне пилотирано кацане на Луната, вече е планирана за септември 2026 г.

Сравнения с мисиите "Аполо"

Понастоящем НАСА е изправена пред редица технически проблеми, които забавят кацането на Луната. Въпреки че лунната програма "Аполо" сега е източник на ценен опит за НАСА, има няколко разлики в сравнение с успеха ѝ преди 50 години, обяснява пред АРД Франк де Вин, експерт в Европейската космическа агенция (ЕКА). По думите му основните разлики са при стандартите за безопасност - много по-високи днес.

Още: НАСА и Lockheed Martin представиха тихия свръхзвуков самолет X-59 (ВИДЕО)

И сега, както и тогава, НАСА е подложена на натиск за успех. Условията обаче са различни: През 1960-те години на миналия век САЩ и тяхната програма "Аполо" водят надпревара със Съветския съюз. Тази битка символизира и съревнованието за надмощие между политическите системи. Днес НАСА не е поставена под такъв натиск и залага на безопасността. Двете катастрофи на космическите совалки от 1986 и 2003 г. бяха болезнено напомняне за американците, че космическите мисии все още не са рутинни, дори след толкова години опит.

По-амбициозна задача

Освен всичко това, сега НАСА се бори буквално да открие нови пътища за завръщането си на Луната, обяснява АРД. За разлика от шестте полета на "Аполо" в периода 1969-1972 г., които се приземиха близо до Екватора, сега космическата агенция планира да кацне в друг регион - Южния полюс на Луната. Де Вин обяснява, че това е по-трудна задача, заради необходимата енергия за кацане там и заради терена. “Предимството е, че на Южния полюс на Луната има вода”, обяснява експертът.

Завръщането на Луната няма да е просто кратко посещение. В следващите години се очаква астронавтите да могат да прекарват по няколко дни или дори седмици на Луната. Водата ще е нужна тъкмо за целите на такива по-дълги престои, пише АРД. В по-далечното бъдеще плановете на НАСА включват дори изстрелване на ракети от Луната към Марс. Тъй като гравитацията там е по-ниска в сравнение със Земята, ще могат да се изстрелват ракети с по-малко гориво и с по-голям товар.

Още: Ракетата Vulcan Centaur излетя към Луната (ВИДЕО)

Причините за забавянето

Трудностите, пред които е изправена мисията "Артемида II", нямат нищо общо с бъдещото кацане на Луната, тъй като тази мисия не е имала за цел да каца на спътника на Земята, обяснява АРД. Проблемите с топлинния щит са една от причините за настоящото забавяне. Те се появиха още по време на безпилотния тестов полет "Артемида I", когато космическата капсула "Орион" навлезе в земната атмосфера при обратния си полет. Тогава топлинният щит от долната страна на капсулата се беше стопил повече от очакваното. Изследванията трябва да приключат тази пролет, казва НАСА. Съществуват и проблеми с компонент от електрическата верига и една батерия.

Проблемите са свързани с изпитанието на една нова система, която ще позволи екипажът на мисията да бъде спасен, ако нещо се обърка при излитането или по време на полета, обяснява Де Вин.

“Когато сме сигурни и готови”

Още: НАСА засне мощно слънчево изригване в новогодишната нощ

Действителното кацане на Луната с "Артемида III" понастоящем е планирано за септември 2026 г. Изглежда обаче, че и при тази мисия има проблеми, които бившият германски астронавт и космически експерт Улрих Валтер описва като "спирачка". Един от тях е сътрудничеството със Space X, пише АРД.

Става дума за споразумение с частната космическа компания на Илон Мъск за предоставяне на т.нар. Human Landing System (Система за кацане на хора). Тъй като тя все още не е излетяла пробно в Космоса, се отлага и потенциалното кацане на Луната. Проблеми има и с разработването на новите скафандри, с които астронавтите ще могат да се движат свободно по лунната повърхност. Франк де Вин казва: “Ще излетим, когато сме сигурни и подготвени."

 

Източник: Дойче веле

Още: Български учен е водещ автор в мащабно проучване на НАСА

Преди 25 години официално заработи Международната космическа станция (ВИДЕО)

САЩ и Япония планират да изстрелят първия в света дървен спътник: Ето защо

Министър Стойчева: Присъединяването ни към Споразуменията „Артемида“ на НАСА е исторически момент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос