НАСА показа къде ще стъпи човекът при завръщането си на Луната (ВИДЕО)

8581
НАСА показа къде ще стъпи човекът при завръщането си на Луната (ВИДЕО)
Снимка: NASA

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) е определила 13 потенциални места за кацане на човека на Луната в рамките на програмата Artemis. Това съобщават от пресслужбата на НАСА.

В рамките на програмата за завръщане на Луната НАСА е избрала 13 потенциални места за кацане близо до Южния полюс на земния спътник. Космическата агенция нарече определянето на местата още един огромен скок към връщането на хората на Луната за първи път след известната мисия „Аполо“.

Аполо 17: Какво правиха астронавтите на Луната? (ВИДЕО)

"Когато го направим, това няма да прилича на никоя мисия преди. Астронавтите се отправят в тъмни райони, които преди това не са били изследвани от хората, и полагат основата за бъдещи дългосрочни пребивавания", казва Марк Кирасич, заместник-администратор на отдела за развитие на кампанията Artemis в централата на НАСА във Вашингтон.

Видео представя избраните от НАСА региони – кандидати за кацане на Artemis III на Луната.

Всеки от тези региони има свои геоложки особености. Конкретните места за кацане са тясно свързани с времето на изстрелване и безопасността на кацане. Отчетени са наклонът на терена, лекотата на комуникация със Земята и условията на осветление. НАСА отбелязва, че за избора на регионите е използвала опита, натрупан в продължение на десетилетия изследвания.

Южният полюс е богат на ресурси и никога досега не е бил изследван от хората. А някои от потенциалните местата за кацане са сред най-старите части на Луната.

„Падналият астронавт“: Скандалната история за първата скулптура на Луната

Мисията Artemis е програма на НАСА за връщане на хората на Луната. Мисията ще включва и жена астронавт.

На 29 август 2022 г. в Космоса ще се отправи най-мощната ракета носител на НАСА – Space Launch System (SLS). Тя ще изпрати към Луната космическия кораб Orion, който ще направи няколко обиколки около земния спътник като част от първия етап от лунната мисия Artemis. На борда на космическия кораб няма да има хора, но ще има манекени, детски играчки и много други предмети. Ракетата ще изведе и няколко изследователски спътника в Космоса. Сред тях ще бъде сателитът BioSentinel, който ще носи живи организми, съобщава Futurism.

BioSentinel е малък космически апарат, който ще пренася живи микроорганизми, а именно дрожди. Той ще се отправи в Дълбокия космос, където никога не е бил космически апарат с живот на борда.

Това ще бъде най-дългият биологичен експеримент в Космоса, който ще отнеме от 6 до 9 месеца. Тъй като клетките на дрождите имат сходни биологични механизми с човешките клетки, НАСА иска да разбере как те ще бъдат засегнати от опасната космическа и слънчева радиация. След това тези знания ще използвани за планиране на най-безопасните за човешкото здраве пилотирани мисии не само до Луната, но и до Марс. Според Матю Наполи от Изследователския център Еймс на НАСА този сателит е уникален и първият по рода си.

Спътникът BioSentinel ще бъде един от няколкото космически апарата, които ще бъдат изстреляни в Космоса от ракетата SLS. Друг изследователски апарат – Lunar IceCube, ще се занимава с изследването на спътника на Земята. С негова помощ учените искат да получат много нови ценни данни.

Що се отнася до космическия кораб Orion, той няма да бъде напълно "безпилотен". Напротив, той дори ще има "командир" и "екипаж" – на борда му ще има три манекена, създадени по човешки образ и подобие. Тези манекени ще бъдат облечени в истински скафандри, създадени специално за новата лунна мисия на НАСА.

Манекенът Муникин ще заема мястото на командира в кораба Orion. Той ще бъде оборудван с два сензора за радиация и ще носи костюм от първо поколение Orion Crew Survival System – скафандър, който астронавтите ще носят по време на изстрелване, влизане и други динамични фази на своите мисии. Муникин ще бъде придружен от манекени без ръце и крака: Зохар от Израелската космическа агенция и Хелга от Германския аерокосмически център. Зохар и Хелга ще участват в изследване, наречено Matroshka AstroRad Radiation Experiment, което ще предостави ценни данни за нивата на радиация, получени по време на мисии до Луната. Снимка: NASA

Отчитайки, че манекените са направени от материали, които имитират човешката мека тъкан и кости, учените се надяват да разберат как ще се отрази радиацията и на тези части от човешкото тяло. Тримата изкуствени астронавти ще бъдат придружени, наред с други предмети, от две меки играчки – кученцето Снупи и агънцето Шон.

Кученцето Снупи ще бъде индикатор за нулева гравитация. Снимка: 2021 Peanuts Worldwide LLC

Агънцето Шон ще представя Европейската космическа агенция на борда на кораба Orion. Снимка: ESA

И двете са популярни герои в комикси и анимационни сериали. Полетът на космическия кораб Orion, според плана на НАСА, трябва да отнеме 42 дни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: НАСА показа как ще се сглоби лунната космическа станция Gateway (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com