НАСА ще направи днес нов опит да стартира мисията "Артемида" към Луната

3649
НАСА ще направи днес нов опит да стартира мисията "Артемида" към Луната
Снимка: Getty Images

Очаква се до 400 000 наблюдатели да се стекат днес на брега на Флорида с надеждата да видят изстрелването на ракетата на НАСА към Луната. Това ще е втори опит на "Space Launch System" (SLS), след като първият в понеделник се провали заради технически проблем с един от двигателите.

Очаква се до 400 000 наблюдатели да се стекат днес на брега на Флорида с надеждата да зърнат изстрелването на ракета на НАСА към Луната. Ако ракетата "Space Launch System" (SLS) без екипаж се издигне успешно, това ще бъде не само вдъхновяващо, но и историческо събитие за НАСА, тъй като ще отбележи първата от мисиите "Артемида", планиращи завръщане на Луната.
Космическият център "Кенеди" ще бъде затворен за обществеността, но зрителите на местните плажове ще могат да видят как най-мощното превозно средство, което НАСА някога е изстрелвала, се издига в небето.Очаква се до 400 000 наблюдатели да се стекат днес на брега на Флорида с надеждата да видят изстрелването на ракетата на НАСА към Луната. Това ще е втори опит на "Space Launch System" (SLS), след като първият в понеделник се провали заради технически проблем с един от двигателите.

Ако мисията "Артемида" без екипаж се издигне успешно, това ще бъде историческо събитие за НАСА, тъй като ще отбележи първата от мисиите, планиращи завръщане на човечеството на Луната.

Проблем с един от двигателите отложи лунната мисия "Артемида"

Мисията „Артемида“ по връщане на човечеството на Луната беше прекратена, след като екипът на НАСА не успя да отстрани пробл...

Космическият център "Кенеди" ще бъде затворен за обществеността, но зрителите на местните плажове ще могат да видят как мощния комплекс. Той е съставен и от космическия кораб "Орион". 

В хода на „Артемида“ се планира първо да се приземят двама астронавти на повърхността на Луната в района на нейния Южен полюс, след което да се сглоби пилотираната станция Lunar Gateway в лунна орбита, а след това да се изгради постоянна изследователска база. В допълнение към обширната програма за научни изследвания тази база ще се използва за добив и обработка на лунни полезни изкопаеми. За тази цел НАСА вече втора година събира подписи от други национални космически агенции под споразумението Artemis Accords, което определя процедурата за работа не само на Луната, но и на Марс. Естествено, след всичко това се планира и пилотиран полет до Червената планета. 

В рамките на "Артемида" се разширява сътрудничеството на американската държава с частни компании в областта на научните изследвания, техническите разработки и самите космически полети. Освен НАСА и американски частници, тук участва Европейската космическа агенция, както и космическите агенции и компании на Люксембург, Япония, Канада, Италия, Австралия, Великобритания, ОАЕ, Украйна, Бразилия, Мексико, Южна Корея и Нова Зеландия. "Роскосмос" не е в този списък – миналата година Русия бе изключена от проекта след многобройните ѝ претенции за „прекалено нищожната“ роля на руснаците.

На борда на космическия кораб няма да има хора при първия полет, а само манекени. Те ще се превърнат в експеримент за тестване на ефектите от космическата радиация върху хората със специален акцент върху изучаването на ефекта на радиацията върху женския организъм. Манекените ще бъдат поставени в седалките на кораба "Орион" с дозиметри в изкуствените им органи. В този случай един от манекените ще носи специална защитна жилетка Astrorad. Компания ще им правят два индикатора за безтегловност: от ESA ще полети агънцето Шон, а от НАСА – кученцето Снупи.

НАСА показа къде ще стъпи човекът при завръщането си на Луната (ВИДЕО)

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) е определила 13 потенциални места за ...

Мисията, която се подготвя вече над десетилетие, до момента струва над 20 милиарда долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос