Проблем с един от двигателите отложи лунната мисия "Артемида"

3184
Проблем с един от двигателите отложи лунната мисия "Артемида"
Снимка: Getty Images

Мисията „Артемида“ по връщане на човечеството на Луната беше прекратена, след като екипът на НАСА не успя да отстрани проблем с един от четирите двигателя на ракетата-носител SLS. Следващото изстрелване ще се състои на 2 септември, но това ще зависи от хода на тестовете.

Днес трябваше историческата мисия на космическата агенция да започне около 15:30 ч. българско време, но техническите пречки я отлагат.

Преди отлагането обратното броене беше сложено на пауза за неопределено време, докато екипът за изстрелване работеше по план за отстраняване на проблема с двигател №3.

Ракетата Space Launch System (SLS) и космическият кораб "Орион" трябваше да бъдат изстреляни от стартова площадка 39B в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

Според последната прогноза метеорологичните условия бяха 80% благоприятни за изстрелване в началото на двучасовия прозорец, който екипът бе определил за старт на мисията. Но след като ракетата започна да се зарежда с гориво след полунощ американско време, се появиха няколко проблема.

Мълниеносните бури попречиха процесът със зареждане с гориво да започне навреме и всичко бе отложено първоначално с около час. Задържането беше отменено в 1:13 ч. по Гринуич и започна зареждането на основната част на ракетата със свръхстуден течен кислород и течен водород.

Екипът на два пъти спря пълненето на резервоара с течен водород поради първоначален теч, както и поради скок на налягането, но пълненето на резервоара се възобнови и започна за горната степен - или междинната криогенна двигателна степен.

После обаче екипът по изстрелването откри проблем с изпускателната система на един от четирите двигателя RS-25 на ракетата и започна да работи по нейното пренастройване. По време на обезвъздушаването на двигателя водородът преминава през него, за да го подготви за стартиране. Три от четирите двигателя работеха според очакванията.

В крайна сметка ръководителят на изстрелването Чарли Блекуел-Томпсън отмени планирания старт на мисията поради проблем с изпускателната система на двигателя, съобщиха от НАСА. Твърди се, че ракетата Space Launch System (SLS) е в "стабилна конфигурация" и сега инженерите ще работят по събирането на данни, за да видят какво се е объркало.

Космическата агенция би могла да направи нов опит на 2 или 5 септември, ако времето го позволява. Следващият "прозорец", при който Луната ще бъде в оптимална позиция, е чак през октомври.
Високата 32 етажа двустепенна ракета Space Launch System (SLS) трябваше да отбележи първата мисия на наследника на "Аполо" (Apollo) - програмата Артемида (Artemis).

Космическата агенция би могла да направи нов опит на 2 или 5 септември, ако времето го позволява. Следващият "прозорец", при който Луната ще бъде в оптимална позиция, е чак през октомври.

Високата 32 етажа двустепенна ракета Space Launch System (SLS) трябваше да отбележи първата мисия на наследника на "Аполо" (Apollo) - програмата "Артемида" (Artemis). Тя предвижда не само човечеството да се завърне на Луната, а и да остане там. 

В хода на „Артемида“ се планира първо да се приземят двама астронавти на повърхността на Луната в района на нейния Южен полюс, след което да се сглоби пилотираната станция Lunar Gateway в лунна орбита, а след това да се изгради постоянна изследователска база. В допълнение към обширната програма за научни изследвания тази база ще се използва за добив и обработка на лунни полезни изкопаеми. За тази цел НАСА вече втора година събира подписи от други национални космически агенции под споразумението Artemis Accords, което определя процедурата за работа не само на Луната, но и на Марс. Естествено, след всичко това се планира и пилотиран полет до Червената планета. 

Мисията "Артемида" по връщане на човечеството на Луната е в очакване да полети

След броени часове свръхтежката ракета-носител SLS ще се издигне в небето за първи път, носейки със себе си космическия кораб „Ор...

В рамките на "Артемида" се разширява сътрудничеството на американската държава с частни компании в областта на научните изследвания, техническите разработки и самите космически полети. Освен НАСА и американски частници, тук участва Европейската космическа агенция, както и космическите агенции и компании на Люксембург, Япония, Канада, Италия, Австралия, Великобритания, ОАЕ, Украйна, Бразилия, Мексико, Южна Корея и Нова Зеландия. "Роскосмос" не е в този списък – миналата година Русия бе изключена от проекта след многобройните ѝ претенции за „прекалено нищожната“ роля на руснаците.

На борда на космическия кораб няма да има хора при първия полет, а само манекени. Те ще се превърнат в експеримент за тестване на ефектите от космическата радиация върху хората със специален акцент върху изучаването на ефекта на радиацията върху женския организъм. Манекените ще бъдат поставени в седалките на кораба "Орион" с дозиметри в изкуствените им органи. В този случай един от манекените ще носи специална защитна жилетка Astrorad. Компания ще им правят два индикатора за безтегловност: от ESA ще полети агънцето Шон, а от НАСА – кученцето Снупи.

Мисията, която се подготвя вече над десетилетие, до момента струва над 20 милиарда долара.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос