НАСА започва тестовете на своята "летяща чиния"

116910
НАСА започва тестовете на своята "летяща чиния"

Летателното средство с формата на чиния, което може да помогне на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) да доставя тежки товари на повърхността на Марс, е готово да полети за първи път, пише Space.com.

Агенцията се надява да изстреля прототипа на свръхзвуковия си забавител при ниска плътност (LDSD), наричан на галено „летяща чиния“, на 5 юни от база на военноморските сили в Хавай. Първоначалната дата беше 3 юни, но атмосферните условия не бяха подходящи.

НАСА потвърди, че планира да изпрати хора на Марс до 2035 г.

Главният изследовател на НАСА д-р Елън Стофън очерта плановете на агенцията за Марс в серия от лекции, съобщи в. "Дейли мейл". Тя потв...

Проектът е част от усилията на НАСА да реализира управлявана от човешки екипаж мисия до Марс в рамките на следващите 20 години. Програмата разработва и тества парашут с диаметър 30.5 метра и две надуваеми устройства, наричани свръхзвукови надуваеми аеродинамични забавители (SIAD), проектирани да забавят спускането на тежки товари, каквито са капсулите за хора, през атмосферата на Червената планета.

По време на теста в четвъртък огромен балон ще издигне тестови летателен апарат, оборудван с едната „летяща чиния“ и парашута, на височина 37 километра. Там летателният апарат ще бъде спуснат и бордова ракета ще го изстреля до 55 километра над Земята. След това SIAD ще се надуе, забавяйки падането на тестовия апарат, а по-късно ще се разтвори и парашута.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос