X
 
 

Нов неуспех в изпитанията на руско-европейската мисия до Марс ExoMars 2020

1867 0
Нов неуспех в изпитанията на руско-европейската мисия до Марс ExoMars 2020
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Тестовете в Швеция на парашутната система за руско-европейската мисия ExoMars 2020 се провалиха, съобщи РИА Новости. Моделът на станцията се разби по време на кацане, е обявил източник, запознат с резултатите от изпитанията, предаде БГНЕС.

"Тестовете на парашутната система на шведския ракетен полигон завършиха без успех. Макетът на модула за кацане на марсианската станция ExoMars 2020 се разби при кацане", заяви източникът на агенцията.

Тръмп се размечта за скорошна колонизация на Марс

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че американците скоро ще поставят своя флаг на Марс, предаде БГНЕС. Тръмп заяви и, че амери...

Пресслужбата на Европейската космическа агенция все още не е коментирала тази информация.

Самите тестове бяха извършени на 5 август, сочи съобщение на Шведската космическа корпорация. По време на изпитанията балонът с макета се издигна на височина от няколко километра. Резултатите все още не са съобщени официално. В продължение на два дни в Youtube канала на корпорацията, където тестовете се излъчваха онлайн, стои съобщение, че се работи по издирване и евакуация на системата за кацане. В момента излъчването е преустановено.

Това не е първият неуспех при тестване на парашутната система за ExoMars-2020. През юни Европейската космическа агенция съобщи, че на 28 май при тестване и двата основни парашута се отваряли нормално, но веднага след излизането от контейнерите си, тъканите на парашутите се скъсали.

Изстрелването на станцията ExoMars-2020 към Марс е планирано за 25 юли 2020 година. Мисията се състои от европейски модул за полет и руски модул за кацане, който ще включва руския модул за кацане Cossack и европейския роувър Rosalind Franklin. На Cossack ще бъдат инсталирани 11 руски и две европейски устройства. Оборудването на Rosalind Franklin ще включва седем европейски и две руски устройства. Кацането на модула на Марс е планирано за март 2021 година.

Загадката защо има метан на Марс все още не може да бъде решена

Миналата седмица НАСА откри най-високите нива на метан в рамките на 7-годишната си мисия на Марс, което увеличи надеждите, че това може...

През март 2016 година на Марс беше изпратена автоматичната междупланетна станция ExoMars-2016, състояща се от орбитален модул TGO с два руски научни инструмента и европейски модул за кацане на Schiaparelli. През октомври 2016 година TGO влезе в орбита около Марс, а Schiaparelli катастрофира при кацане.

Actualno.com

Етикети: