Opportunity е на метри от "маратонска титла"

44163
Opportunity е на метри от "маратонска титла"

Марсоходът ветеран Opportunity съвсем скоро ще се увенчае с маратонска титла.

Специалистите са изчислили, че космическият апарат е изминал 41, 994 км по повърхността на Марс от кацането си през януари 2004 година, а за олимпийски маратон се смята разстоянието от 42,195 километра, съобщи Space.com.

Разработен е нов дрон за работа на Марс

Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, която извършва изследвания за НАСА, е разработила и изп...

Предстои Opportunity да премине емблематичния финал при следващия етап от мисията си. Марсоходът трябва да достигне до долината с подходящото име Маратон, която вероятно съдържа различни видове глинести минерали - признак за въздействие на течна вода в миналото. „Когато Opportunity започна мисията си преди 11 години, никой не си представяше, че ще оцелее по време на марсианската зима, а какво остава за осъществяване на маратонски пробег“, казва мениджърът на проекта Джон Калас от NASA.

Opportunity държи рекорда за най-дълго разстояние, изминато на чужда планета. Второто място принадлежи на съветския модул Луноход 2, който е пропътувал 39 километра. Близнакът на Opporutnity - роувърът Spririt, се приземи на Марс три седмици по-късно през 2004 година и се зае с изпълнението на задачата да търси следи от въздействие на вода върху повърхността на Червената планета. Двата апарата откриха множество такива доказателства и продължиха изследователската си дейност дълго след първоначално предвидените три месеца.

Комуникацията на Spirit със Земята прекъсна през 2010 година. Opportunity все още е активен, но вече показва признаци на напреднала възраст.

Роботизираната ръка на роувъра „страда от артрит“, а отскоро сондата има проблеми и с паметта, съхраняваща данни в изключено състояние.

На Марс ще отглеждат марули

Бъдещите заселници на Марс ще се занимават с градинарство, за да оцелеят, пише The Daily Mail. Научен екип възнамерява да отглежда мару...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос