Отново уловиха вълните на пространство-времето

11233
Отново уловиха вълните на пространство-времето

Колаборацията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) е фиксирала второ смущение на пространство-времето – гравитационни вълни. Изследването е публикувано в изданието Physical Review Letters, съобщава EurekAlert!

Гравитационните вълни, както са установили учените, възникнали в резултат на сливането на две черни дупки, 14 и 8 пъти по-тежки от Слънцето. Това е довело до образуването на масивен обект, който надвишава слънчевата маса 21 пъти, и е освободило енергия във формата на гравитационни вълни, еквивалентни на една слънчева маса.

Мощен взрив ще разтърси Вселената след сблъсък на черни дупки

Две свръхмасивни черни дупки, които се въртят една около друга в центъра на далечна галактика в съзвездие Дева, ще се сблъскат, в резул...

Сливането на черните дупки е протекло преди 1,4 млрд. години (съответно на 1,4 млрд. светлинни години от Земята), а сигналът от събитието е фиксиран на 26 декември 2015 година в 3:39 часа по Гринуич. Детекторите на LIGO, разположени в Ливингстън (щата Луизиана) и в Ханфорд (щата Вашингтон) са ги фиксирали с разлика от времето 1,1 милисекунди. Това позволява да се оцени мястото на източника на сигнала.

Гравитационните вълни са регистрирани за първи път на 14 септември 2015 година от гравитационно-вълновата обсерватория LIGO. Смущенията са породени от двойка черни дупки (29 и 36 пъти по-тежки от Слънцето) преди сливането им в по-масивен въртящ се гравитационен обект (62 пъти по-тежък от Слънцето), случило се преди 1,3 милиарда години.

Обсерваторията LIGO се финансира от Националния научен фонд на САЩ и е построена по инициатива на американските физици Кип Торн и Роналд Дривър. Стойността ѝ се оценява на 370 милиона долара. Изследванията се осъществяват в рамките на едноименната колаборация от повече от 1000 учени от САЩ и 14 други страни.

През есента на 2016 г. се очаква пускането на Advanced LIGO, чиито детектори ще бъдат до два пъти по-чувствителни от LIGO. Пак в края на есента към работата на американската колаборация ще се присъедини европейската обсерватория Virgo.

Учените откриха вълните на пространството!

Физиците от обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) официално обявиха откриването на гравитционните вълни...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос