Outernet иска да "освободи" интернет, изпращайки го в Космоса

127632
Outernet иска да "освободи" интернет, изпращайки го в Космоса
Снимка: БГНЕС

Група от предприемачи иска да прехвърли мост през дигиталното разделение и цензурата, като излъчва безплатно интернет от мрежа от наносателити в орбита към всеки жител на Земята, съобщава Motherboard.

Проектът се нарича Outernet и всъщност не предвижда цялостен достъп до интернет, а по-скоро предаване на подбор от висококачествени новини и образователно съдържание на хората от цялата планета. Първоначално комуникацията ще бъде еднопосочна и по-скоро ще наподобява многоканална безжична програма.

Папата: Интернет е дар от бога

Папа Франциск определи интернет като "дар от бога" и призова католиците "смело да стават граждани на дигиталния свят", предаде БГНЕС. ...

Благородната цел е да се достигнат милиарди хора, които нямат достъп до богатството от информация в интернет, а не да се осигури възможност на всеки един землянин да пазарува в eBuy и да стриймва популярни сериали.

Проектът е изправен обаче пред редица финансови и технически предизвикателства, което за момента го слага в графата на утопичните идеи, които няма да видим реализирани скоро.

Организацията набира средства от дарения, но тарифата на SpaceX за изстрелването на 13 000 килограма в космоса е 57 милиона долара. Не е напълно ясно как ще се прави подбора на информация, а и може да се очаква някои правителства и корпорации да създават трудности или да се опитат да манипулират проекта.

 

Все повече хора използват програми за защита в интернет

Бомбастичните разкрития на Едуард Сноудън относно размера на подслушванията, които е осъществявала АНС в световен мащаб, са сринали дов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос