Противозачатъчни за Космоса

1338
Противозачатъчни за Космоса

Изследователите от Лондонския кралски колеж и Медицинския колеж Бейлър са изяснили какви противозачатъчни средства са най-оптимални в условията на микрогравитация за използване от жените астронавти, които биха искали да предотвратят менструацията по време на космически полети.

Статията е публикувана в изданието npj Microgravity.

Макар че за жените астронавти са предвидени съответни удобства, менструалните цикли при тренировки и полети остават проблем за организаторите на космическите мисии.

Противозачатъчните свиват части на мозъка

Противозачатъчните таблетки могат да направят жените по-неспокойни, поради свиването на части от мозъка вследствие на синтетичните хорм...

Датите на кратките полети могат да бъдат съобразени с женския цикъл, но при по-продължителни мисии е за предпочитане да се вземат мерки за потискане на менструацията.

Традиционно астронавтите приемат комбинирани орални контрацептиви – хормонални препарати, които възпрепятстват развитието и отделянето на яйцеклетки. Но според изчисленията на изследователите научноизследователска мисия за три години изисква около 1100 таблетки, които представляват допълнителен проблем за изчислението на масата и обема на необходимия товар.

Като най-оптимален вариант изследователите предлагат използването на методи за дългосрочна обратима контрацепция. Тук се отнасят импланти, които съдържат потискащи овулацията хормони и могат без замяна да се използват в продължение на три години.

Този метод може да отстрани проблемите, свързани с изчисляването на масата на товара, опаковката, отпадъците и съхраняването на борда.

Жените на противозачатъчни харесват женствени мъже

Жените, които приемат противозачатъчни хапчета в действителност предпочитат мъже с по-женствен външен вид, тъй като на подсъзнателно ни...

Според учените методите за дългосрочна обратима контрацепция не влияят на способността на астронавта да изпълнява задачи, а имплантите издържат високото натоварване при старт или кацане на комическите кораби.

Но съществува друг проблем, свързан със снижението на плътността на костните тъкани при приемане на хормонални препарати. В условията на Космоса това става особено актуално.

Учените призовават към допълнителни изследвания, които биха могли да изяснят какви препарати прекалено силно въздействат на костните тъкани, за да избегнат прилагането им в Космоса.

Тъй като е трудно да се провеждат експерименти в космически условия, а делът на жените астронавти все още е малък, учените предлагат да се обединят наличните медицински данни, получени на орбита, с еквивалентни наземни изследвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос