Пътуването в Космоса може да увреди мозъка

31582
Пътуването в Космоса може да увреди мозъка

Като че ли опасностите около космическите пътувания не са и без това много, ново проучване, публикувано в списание "Plos One", сочи, че космическата радиация, която неизбежно "бомбардира" астронавтите на мисии като Марс например, може да предизвика и ускори развитието на Алцхаймер, пише sciencedaily.

"Галактическата космическа радиация представлява сериозна опасност за бъдещите астронавти", смята М. Кери Обрайън, професор в Университета в Рочестър и главен автор на проучването.

"Вероятността излагането на различни фактори в открития Космос да предизвика здравословни проблеми като рак например, е известна отдавна. За пръв път това проучване показва обаче, че излагане на радиационни нива, еквивалентни на тези от мисия до Марс, могат да доведат до когнитивни проблеми и да ускорят промени в мозъка, които са свързани с болестта на Алцхаймер", допълва той.

Магнитното поле на Земята предпазва хората и планетата от опасната космическа радиация. Когато обаче човек напусне орбитата, той се излага на непрестанен "дъжд" от различни радиоактивни частици. С подходящо облекло астронавтите биха могли да се предпазят от радиацията, свързана със слънчевите изригвания. Има обаче и други форми на космическа радиация, която няма начин да бъде блокирана.

Колкото по-дълго един астронавт е в дълбокия открит Космос, толкова по-голямо е облъчването. Тези факти притесняват сериозно НАСА, която планира да изпрати хора на мисии до далечен астероид през 2021 г. и до Марс през 2035 г. Пътуването до Червената планета може да отнеме 3 години.

Вече няколко проучвания са заключили, че космическата радиация се отразява на честотата на заболеваемост от рак, сърдечно-съдовите проблеми и работата на опорно-двигателния апарат.

Новите данни обаче за пръв път проследяват влиянието върху неврогенеративната система и в частност - биологичните процеси в мозъка, които водят до развиване на Алцхаймер.

Редактор: Десислава Ушатова

Гигантска звезда образува космически вълни

Подобно на кораб, порещ водата, гигантска звезда образува космически вълни при движението си през междузвездния прах, съобщиха от НАСА....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос