Ще търсим двойник на Земята край близка звезда

3214
Ще търсим двойник на Земята край близка звезда

Астрофизици от Тексаския университет са посочили възможно място за търсене на земеподобна планета близо до звездата Glise 832.

Разстоянието до системата е 16,1 светлинни години, звездата представлява червено джудже с маса, около два пъти по-малка от тази на Слънцето, съобщава Phys.org.

Учените са анализирали устойчивостта на орбитите на две известни екзопланети, които се въртят около Glise 832. Под устойчивост се подразбира това, колко дълго небесните тела могат да се намират на заеманите от тях орбити, без да променят тяхната "разтегленост".

Един от факторите на устойчивост е орбиталният резонанс, възникващ, когато освен гравитацията на централното светило върху планетата влияе и гравитацията на други планети.

Защо подобните на Земята планети са необитаеми?

Учените от университета на Уоруик са открили, че най-подобната на Земята екзопланета е негодна за живот поради мощна звездна радиация. ...

Това води дотам, че времената на въртене на двете планети започват да се съотнасят помежду си като цели числа. Например в Слънчевата система периодите на въртене на Сатурн и Юпитер се съотнасят точно 5:2.

Орбитите на планетите Glise 832b и 832с се съотнасят приблизително така, както и орбитите на Юпитер и Меркурий, затова според учените съществуването на още една екзопланета между тях изглежда вероятен сценарий.

Астрофизиците са моделирали поведението на хипотетичната планета и са оценили устойчивостта на нейната орбита, използвайки 14 400 различни начални условия. Данните за известните планети са взети от реални наблюдения на лъчевата скорост на централната звезда.

В резултат физиците успели да определят област на стабилно съществуване на хипотетична земеподобна планета. Тя лежи на разстояние между 0,25 до 2 астрономически единици от червеното джудже. Авторите са открили редица възможни орбитални резонанси във външната масивна екзопланетна система.

Масата на екзопланетата може да се колебае в пределите на 1-15 земни маси. В случай че орбитата се окаже на разстояние не повече от 0,28 астрономически единици, то на нея ще бъде възможно съществуването на течна вода.

Кислород на екзопланетите може да се появи от светлина и вода

Учените от Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ) са предложили нов механизъм за възникването на кислород в атмосфер...

Според астрономите, ако планетата съществува и нейната маса е съпоставима със земната, то са необходими още около 2500 наблюдения на лъчевата скорост на звездата, за да се потвърди нейното съществуване.

Ако масата на хипотетичната планета е равна на 10 земни маси, то това число се съкращава до 47. Авторите подчертават, че главна цел на изследването е приблизително да посочи възможните параметри на нейната орбита за астрономите наблюдатели.

Glise 832 е 54-тата звездна система по разстояние до Слънцето, светлината от нея до земните наблюдатели достига за около 16 години. Търсенето на екзопланети до толкова близки звезди е интересно с това, че при откриването им мощни телескопи ще могат да наблюдават планети в обитаемата зона.

Например скоро е завършило наблюдението на Проксима Центавър в рамките на проекта Pale Red Dot, чиято цел е търсене на екзопланети край най-близката до Слънцето звезда.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос