SLIM полетя: лунната надпревара в японски стил (ВИДЕО)

2005
SLIM полетя: лунната надпревара в японски стил (ВИДЕО)
Снимка: JAXA/screenshot

Днес, в 1:42 българско време, след поредица от отлагания, от космическия център Танегашима бе изстрелян апаратът на JAXA (Японската агенция за аерокосмически изследвания) SLIM (Smart Lander for Investigating Moon). SLIM е първата японска мисия, която трябва да осъществи меко кацане на лунната повърхност. Основната ѝ цел е да демонстрира нови технологии за прецизно кацане, които да бъдат използвани в бъдещи лунни мисии. Целта на SLIM е да се прилуни меко с точност до 100 м от целта, което е сериозно подобрение в сравнение с досегашните технологии. По време на спускането си към Луната спускаемият апарат ще разпознава лунните кратери, като използва технология от системите за лицево разпознаване. SLIM ще определя текущото си местоположение, като използва данните от наблюденията на лунния орбитален апарат SELENE (Kaguya).

Япония не е абсолютно начинаеща в лунните мисии. Зад гърба на JAXA има няколко предишни лунни мисии, включително споменатата SELENE (Kaguya), която беше изстреляна през септември 2007 г. и бе най-амбициозната лунна мисия след програмата "Аполо". Едно от постиженията на “Кагуя” бе съставянето на най-детайлната топографска карта на цялата лунна повърхност - същата, от която ще се възползва SLIM при кацането.

Очаква се SLIM да пристигне в лунна орбита 3 до 4 месеца след изстрелването си. След около месец в орбита космическият апарат ще извърши 20-минутно спускане към повърхността. Т.е. приблизителната дата на кацане на SLIM на Луната е декември 2023 г. - януари 2024 г. Ако SLIM успее да кацне на планираното място в близост до кратера Шиоли, от спускаемия апарат ще се отдели мин луноход, оборудван с камери, сензори и средства за комуникация. Той се нарича Sora-Q, прилича на играчка и в действителност е създаден съвместно с японската комоания за играчки Tomy.

Вижте това видео, което показва интересния дизайн и начин на придвижване на Sora-Q:

Важността на мисията е дори по-голяма, защото като допълнителен полезен товар заедно със SLIM, бе изстрелян космическият рентгенов телескоп XRISM (акроним за “Мисия за рентгенови изображения и спектроскопия”. Произнася се "крисм"), който е много очакван от астрономите по света.

Стартът на SLIM/XRISM бе излъчен пряко в YouTube. Можете да видите записа тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос