Сондата "Фила" може и да не се е закрепила добре за кометата

49404
Сондата "Фила" може и да не се е закрепила добре за кометата
Снимка: Getty Images

Европейската роботизирана сонда Philae ("Фила) може да не се е закрепила за кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в резултат на повреда в харпуните за приземяване. Това предаде АФП, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

„Има някои индикации, че те (харпуните) може да не са се задействали, което може да означава, че стоим върху мек материал и не сме закотвени”, каза отговарящият за програмата Philae Стефан Уламек пред журналисти.
„Ние трябва да анализираме каква е действителната ситуация. Ние трябва да знаем точно къде сме се приземили, как сме се приземили”, каза той, след като ликуването в края на 7-часовото спускане на апарата се превърна в загриженост.

Историческо: Човечеството кацна на комета

Днешният ден ще остане в историята и с едно историческо събитие. Европейската сонда "Фила" направи първото по рода си кацане върху ком...

По-рано отдел на Европейската космическа агенция съобщи в Twitter, че анализ на телеметричните данни „показва, че харпуните не са се изстреляли както първоначално се е смятало”, но въпреки това апаратът е „в страхотна форма”.

Днес европейската сонда "Фила" направи първото по рода си кацане върху комета, върховен етап в стремежа на учените да проучат произхода на Слънчевата система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com