X
 
 

SpaceX изстреля 60 спътника в орбита (ВИДЕО)

1108 0
SpaceX изстреля 60 спътника в орбита (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver
SpaceX обяви извеждането в космоса на 60 микроспътника Starlink, които бяха изстреляни по-рано на ракетата Falcon 9. Изявлението беше публикувано на страницата на компанията в Twitter.

„Успешното изстрелване на 60 спътника Starlink е потвърдено", се казва в доклада.

Първата степен на ракетата, използвана преди това три пъти по време на изстрелванията на SpaceX, кацна на платформата Of Course I Still Love You, разположена в Атлантическия океан, осем и половина минути по-късно.

Мрежата Starlink е проектирана да осигурява достъп до интернет за потребители по цялата планета поради разполагането на голям брой малки апарати (с тегло до 500 кг) в околоземна орбита. Тази комуникационна система ще осигури широколентов достъп до интернет със скорост 1 Gb/s, което съответства на стандарта 5G, навсякъде, включително недостъпни и слабо населени райони, предава БГНЕС.

В началния етап SpaceX планира да осигури високоскоростен достъп до интернет за жителите на южните части на САЩ до края на 2020 г. Според компанията изстрелването на общо 11 000 спътници в орбита и пускането им в експлоатация ще струва $ 10 млрд. През май 2019 г. първите 60 сателита бяха изстреляни в космоса, а през ноември втора групd апарати Starlink е пусната в орбита.

Русия разработва нискоорбитална многофункционалната сателитна комуникационна система „Сфера“, която ще включва повече от 600 спътника за комуникации и дистанционно наблюдение на Земята.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...