Стивън Хокинг и Юрий Милнер ще търсят извънземен живот

18984
Стивън Хокинг и Юрий Милнер ще търсят извънземен живот
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският бизнесмен Юрий Милнер и британският физик Стивън Хокинг обявиха, че са готови да вложат около 100 млн. долара в нова инициатива за търсене на сигнали от извънземен живот, за което разказали на пресконференция в Лондон, пише РИА Новости.

"Проектът ще бъде напълно аполитичен, нищо не се готвим да крием. Напълно е възможно извънземните да бъдат открити от астроном любител, който говори тук", заявил Милнер в отговор на въпрос, как проектът ще реагира на изискванията на държавите за скриване на истината за извънземните.

Стивън Хокинг: Може да има алтернативна вселена, в която Зейн Малик е още в One Direction

Световноизвестният учен Стивън Хокинг се обърна към феновете на групата One Direction и им каза да отделят специално внимание на теорит...

В рамките на проекта SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), който тази година става на 55 години, учените търсят в потока радиосигнали, постъпващи на Земята, "следи" от дейността на извънземни цивилизации. Основател на проекта е астрономът Франк Дрейк, който е създал и прочутата формула за изчисляване на количеството цивилизации в галактиката, с които е възможен контакт – уравнението на Дрейк.

В последните години проектът изпитва трудности с финансирането и главният инструмент на проекта – радиотелескопът Алън (ATA) – можело да бъде закрит поради липса на пари за поддържането му от Калифорнийския университет в Бъркли.

През 2012 година този проблем временно бил решен благодарение на дарение на Франклин Антонио, основател на компанията Qualcomm, който дал 3,6 млн. долара.

Юрий Милнер, известен бизнесмен филантроп и иноватор, заедно с прочутия космолог Стивън Хокинг решили да влеят нов живот в проекта с инициативата Breakthrough Listen, в рамките на която ще бъдат вложени около 100 млн. долара за търсене на извънземни цивилизации.

Стивън Хокинг: Агресията ще унищожи човечеството

Определяният за най-велик учен на нашето време физик Стивън Хокинг смята, че агресията ще унищожи човешката раса. „Това, че хорат...

"Ядрото" на научния екип е гръбнакът на SETI, включително самия Дрейк, Сет Шостак, Мартин Рийз и много други известни астрономи и специалисти по търсене на извънземен живот. Учените всяка година ще наблюдават за сигнали, постъпващи от милиард звезди от Млечния път, и стотици близки галактики.

Към търсенето на извънземни може да се включи всеки желаещ – данните, получени в рамките на Breakthrough Listen, ще се анализират в рамките на системата за разпределени изчисления SETI@home.

"Дори търсенето ни да не завърши с нищо, това така или иначе е интересен научен експеримент, достоен за реализация. Той може да не докаже, че не сме сами в тази Вселена, но значително ще стесни пределите на това, къде следва да търсим извънземни", заключил Хокинг.

 

Стивън Хокинг помага на милиони парализирани да проговорят

Световноизвестният учен Стивън Хокинг, който няма възможност да се движи, може да говори бързо и много. Новата система, с която сега р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос