Звезда "вампир" си играе на криеница с жертвата

13058
Звезда "вампир" си играе на криеница с жертвата

Сондата GAIA помогна на астрономите да открият уникална звездна система, състояща се от две мъртви звезди – ярко бяло джудже "вампир" и много блед хелиев гигант, който периодично засенчва изяждащия го компаньон, съобщава Кралското астрономическо общество.

"Това е възхитителна звездна система – тя принадлежи към много рядък тип двойни звезди, в който нейните обитатели извършват едно завъртане една около друга за по-малко от час и където са разположени така, че едното светило напълно закрива второто. Благодарение на това успяхме да измерим техните маси и размери толкова точно, както никога не сме успявали", разказва Томас Марш от университета на Уоруик (Великобритания).

Имало е и втора звезда в Слънчевата система

Астрофизици от руския институт "Щернберг" смятат, че преди 70 000 г. в пределите на Слънчевата система е имало и втора звезда. Звездат...

Марш и колегите му направили това откритие, както признават, съвсем случайно – необичайната звезда на снимките от GAIA не била открита от тях, а от астрономи любители, които забелязали необичайна мигаща звезда в съзвездие Дракон.

Първоначално авторите на статията смятали звездната система Gaia14aae за съвсем редови обект – двойка от бяло джудже "вампир" и обикновена звезда, от която то изсмуква материя и благодарение на която периодично се "взривява".

Наблюденията на астрономите любители накарали Марш да се усъмни в това и да проведе допълнителни наблюдения, при което екипът му изяснил, че светилото принадлежи към много рядка категория двойни звезди, които в нашата галактика не са повече от 40.

Подобни светила, наричани от астрономите "катаклизмични променливи от тип AM CVn", представляват двойка от звезди, практически изцяло лишени от водород. Едната от тях обикновено е хелиево бяло джудже, а втората – хелиева звезда с много малка плътност и яркост.

Откриха около 500 екзокомети около една и съща звезда

Френски астрономи изследваха близо 500 екзокомети около звездата Beta Pictoris, която се намира на около 63 светлинни години от Слънцет...

Звездите в такива двойки са разположени толкова близо, че извършват обиколка една около друга буквално за минути. Както разказват учените, Gaia14aae е уникална в този план – бледата звезда на всеки 50 минути изцяло закрива бялото джудже "вампир", което кара цялата система да снижава яркост и периодично да мига. Това е първата система от такъв род, открита от учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос