Тайната на водата на горещите Юпитери

11144
Тайната на водата на горещите Юпитери

Астрономи разгадаха тайната на наблюдаваното ниско в сравнение с предсказваните теоретични модели съдържание на вода в атмосферата на горещите Юпитери. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature, съобщава НАСА.

С помощта на космическите телескопи Hubble и Spitzer астрономите са изучили атмосферата на десет горещи Юпитера от оптичния до инфрачервения диапазон. Спектрите от газови обвивки на тези небесни тела има уникални особености.

НАСА откри осем екзопланети, които са подходящи за живот

НАСА откри осем нови екзопланети, две от които са "близначки" на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Фран...

По-конкретно екзопланетите, чиито спектри са добре различими във видимия диапазон, имат ообикновено по-плътна атмосфера и подобие на облаци, докато инфрачервеното лъчение прониква дълбоко в тяхната атмосфера и е по-незабележимо.

Това наблюдение позволило на учените да предположат, че всъщност водата на горещите Юпитери е не по-малко, отколкото предсказва теорията, а нейната ненаблюдаемост е свързана с високата облачност в атмосферата на екзполанетите. Учените възнамеряват да продължат изследванията с помощта на телескопа James Webb, който трябва да замени Hubble.

Горещите Юпитери са екзопланети с размери и маса, сравними с тези на Юпитер, но намиращи се изключително близо до своята звезда, в резултат на което температурата на тяхната атмосфера достига изключително високи стойности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com