Тийнейджър откри нова планета

22494
Тийнейджър откри нова планета
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Тинейджър е открил планета, намираща се на 1000 светлинни години от Земята, по време на едноседмичен стаж в Университета Кийл във Великобритания, съобщи The Telegraph.

Том Уаг е бил на 15 години, когато е забелязал малък спад в кривата на светлината на далечна звезда. Необходими са били обаче две години, докато астрономите потвърдят, че ученикът е видял мистериозна планета, преминаваща пред звездата майка.

Обвивка за протеза на Arthesis спаси човек от фантомна болка. Гласувайте за тях!

Замисляли ли сме се какъв би бил животът ни, ако нямахме крака? Такава е съдбата на Камен -параолимпиец, роден с един крак. "На 400 м...

Небесното тяло се намира в съзвездието Хидра в Млечния път и не може да се наблюдава директно с телескоп, но се предполага, че е с размерите на Юпитер и обикаля около звездата си на всеки два дена. Том, който сега е на 17 години, казва: “Това е наистина вълнуващо. Бях поразен. Наистина е нещо, за което можеш да разказваш на хората”.
Откритието прави ученика от Уестлендс един от най-младите хора, открили някога нова планета. Тя е класифицирана под обозначението WASP-142b и е 142-рата планета, открита в рамките на проекта WASP (Wide Angle for Search for Planets). Консорциумът включва учени от Великобритания, Швейцария, Франция и Белгия.

Том се надява да учи физика в университета и след това да работи в сферата на астрофизиката или физиката на елементарните частици.

Астрономите от Кийл са впечатлени от желанието му да изучава природни науки и посочват, че е било лесно да го обучат да търси планети. Смята се, че в Млечния път има около 100 милиарда планети и до един трилион звезди. Астрономите от цял свят са открили до момента 1000 потвърдени екзопланети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос