Три добри новини от спускаемия апарат "Фила"

45329
Три добри новини от спускаемия апарат "Фила"
Снимка: Gettyimages

Френският Национален институт за космически изследвания изтъква "три добри новини" за спускаемия апарат "Фила", който кацна на кометата Чурюмов-Герасименко, пише Франс прес.

Първата хубава вест е свързана с доброто функциониране на захранването на робота посредством слънчевите му панели. В момента се извършва пълна проверка на апарата и най-вече на харпуните му за закрепване, които може да са създали проблем. "Фила" изкара нощта върху кометата и ние имаме три добри новини, съобщи ръководителят на френския космически научноизследователски център Жан Ив Гал.

Сондата "Фила" може и да не се е закрепила добре за кометата

Европейската роботизирана сонда Philae ("Фила) може да не се е закрепила за кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в резултат на повреда в ...

Втората е, че роботът е кацнал върху ядрото на кометата. "Фила" е захранен, неговите слънчеви панели действат и това осигурява бъдещото му функциониране.

А третата е, че ние сме в постоянна връзка с апарата с помощта на сондата "Розета", която препраща съобщенията му към нас!"

Радиовръзката функционира и учените могат да са в постоянен контакт с "Фила". Според Жан Ив Гал най-важното в случая е, че апаратът е успял успешно да кацне върху кометата.

Проблемът с харпуните и фиксирането на робота тепърва ще бъде изследван. Според едно от предположенията роботът "Фила" даже не два, а три пъти се е приземявал на кометата.

Историческо: Човечеството кацна на комета

Днешният ден ще остане в историята и с едно историческо събитие. Европейската сонда "Фила" направи първото по рода си кацане върху ком...

Важното е, че сега всичките му системи работят нормално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос