Вие на Марс. Поздравете приятелите си още сега

8618
Вие на Марс. Поздравете приятелите си още сега
Снимка: iStock

Марсоходът Perseverance носи два микрофона, което за първи път позволява директно записване на звуците на Марс.

Въпреки че Земята и Марс са напълно различни планети, може би ще бъде утешително да разберете, че ако бяхте на Марс, пак можеше да звучите доста като себе си. Ако сте на Марс, ще чуете по-тиха, по-приглушена версия на това, което бихте чули на Земята, и ще изчакате малко повече време, за да го чуете. На Марс атмосферата е съвсем различна. Но най-голямата промяна в звука би била към високите честоти, по-високи от повечето гласове. Някои звуци, с които сме свикнали на Земята, като свирки, звънци или птичи песни, почти не биха могли да се чуят на Марс.

Как работи звукът?

Когато чуваме звук, тъпанчетата ни вибрират. Тази вибрация идва от вълните, които пътуват до ушите ни от източника на звука. За да стигнат до ушите ни, вълните се нуждаят от нещо, през което да преминат, като например въздух. Звуковите вълни могат да преминават през течности и дори през твърди тела, но повечето от това, което чуваме, идва от въздуха.

Какво му е различното на Марс?

Марс има необичайна атмосфера в сравнение със Земята, с много различна температура, плътност и химия. Тези разлики ще имат три основни ефекта върху звука, който ще чуете.

Скорост на звука

Звуците, излъчвани в студената марсианска атмосфера, имат нужда от малко повече време, за да стигнат до ухото ви. Със средна повърхностна температура около минус 63 градуса по Целзий, скоростта на звука на Марс е малко по-ниска, около 540 mph (~240 метра в секунда), в сравнение с около 760 mph (~340 метра в секунда) на Земята. Вероятно няма да го забележите отблизо, но на по-големи разстояния – със сигурност.

Сила на звука

Нивото на звука, което бихте чули, ще бъде автоматично по-ниско на Марс. Атмосферата на Марс е около 100 пъти по-малко плътна, отколкото на Земята – тоест има много по-малко от нея. Това влияе върху начина, по който звуковите вълни преминават от източника към детектора, което води до по-мек сигнал. На Марс ще трябва да сте много по-близо до източника на звука, за да го чуете със същата сила, както бихте го чули на Земята.

Качество на звука

Атмосферата на Марс, съставена от 96 процента въглероден диоксид, би погълнала много по-високи звуци, така че само по-ниските тонове биха пътували на дълги разстояния. Този ефект е известен като затихване – отслабване на сигнала при определени честоти – и ще бъде по-забележим, колкото по-далеч сте от източника.

Взети заедно, тези три въздействия биха променили начина, по който ще звучите в атмосферата на Марс. Разбира се, ако се озовете на Марс, ще носите скафандър. Той не само ще помогне за ясна радиокомуникация, но и ще можете да дишате!

Как всъщност звучи Марс? НАСА ви предлага да го чуете, да го сравните със Земята, а след това да запишете и собствения си глас на Червената планета.

За да го направите, просто отидете в секцията „Звуци на Марс“ на сайта на НАСА, намерете раздела „Вие на Марс“ (You on Mars) и след това натиснете и задръжте бутона, за да запишете вашия поздрав. След това качете аудиофайла, за да чуете как звучи гласът ви на Марс. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пеенето на Марс е лоша идея – ето защо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос