Загадъчно и уникално полярно сияние озарява само Марс

16502
Загадъчно и уникално полярно сияние озарява само Марс

В четвъртък вечерта НАСА ни разказа как може да е изчезнала древната атмосфера на Марс – причина за това може да са били потоците заредени частици от Слънцето.

При изригвания на Слънцето скоростта на "изчезване" на марсианския въздух в Космоса се увеличава на порядъци. Учените са публикували серия статии в сп. Science, а обявяването на сензационната новина беше предвидено едновременно с излизането на поредния му брой.

Полярно сияние смая дори астронавтите (ВИДЕО)

Естествено светлинно шоу озари небето в понеделник, 7 септември. Гледката, от която дъхът спира, е уловена от камерата на астронавта Ск...

В двете последни статии учените разказват за два добре известни феномена – ултравиолетовото полярно сияние в Северното полукълбо на Марс, фиксирано от MAVEN през декември 2014 година, а също така за загадъчния прахов облак, състоящ се от частици с космически произход.

В това отношение учените са съгласни с резултатите на своите колеги от Европейската космическа агенция, изучаващи същите полярни сияния по данни от сондата Mars Express. Европейските учени публикуваха статия малко преди НАСА да обяви своите открития.

Европейската сонда Mars Express е получила нови снимки на загадъчните ултравиолетови полярни сияния, открити миналата година от апарата MAVEN, и ги е изучила всестранно с научните инструменти, съобщава ЕSА.

По време на Рождество над северното полукълбо на Марс, на височина няколкостотин километра възникнало мощно полярно сияние, породено от мощно изригване на Слънцето и сноп електрони, летящи от звездата към Червената планета. По-рано учените никога не били виждали подобни сияния, тъй като те можели да се видят само в ултравиолетовия диапазон.

Откриването му накарало планетолозите да анализират наличните архиви от предишни наблюдения с наземни и космически телескопи, както и от марсианските сонди в надеждата да открият подобни сияния в техните данни.

Полярно сияние от борда на МКС

Снимка на полярното сияние (Aurora), направена от борда на Международната космическа станция (МКС), е публикувала НАСА. Снимката е нап...

Както изяснили европейските учени, сондата Mars Express е видяла подобни изблици почти веднага след пристигането си в системата на Марс през 2003 година, и е станала свидетел едновременно на няколко подобни сияния.

"Благодарение на десет години наблюдения успяхме да напреднем в научен план значително по-далече, отколкото авторите на това откритие. Оказва се, че ултравиолетовите сияния се явяват много редки и преходни събития – те продължават само няколко секунди. Mars Express е прелетял през зоната на тяхната поява няколко пъти и те почти винаги изчезват на следващото завъртане по орбита", казва Лориан Соре (Loriane Soret) от университета на Лиеж (Франция).

Рядкостта на ултравиолетовите сияния на Марс се обяснява с това, че те се появяват само при специфични условия, в точката на докосване на отворените и затворените линии на отдавна изчезналото магнитно поле на Марс, чиито следи са се "отпечатали" на повърхността на планетата.

Както обясняват планетолозите, сиянията, образно казано, възникват, когато магнитно поле приема формата на отворен чадър, което допринася за попадането на електроните, летящи към Марс от Слънцето, в долните слоеве на атмосферата.

Там те се ускоряват от магнитното поле и се сблъскват с молекулите въглероден диоксид, което поражда ултравиолетовото сияние, фиксирано от MAVEN и Mars Express.

Киселинна мъгла "разяла" скалите на Марс

Американският изследовател Шошана Коул е открила следи от отровна мъгла, която може да е станала причина за "разяждането" на скалите на...

Тъй като магнитните аномалии на Марс съществуват далеч не навсякъде, тези сияния възникват изключително рядко и в малки региони от атмосферата, където мощността на остатъците от магнитно поле са достатъчно за захващане и ускоряване на електроните.

Това прави полярните сияния на Марс действително уникални за Слънчевата система и всички известни планети като цяло, заключават специалистите на ЕSA.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос