Започна строителството на най-големия телескоп в света

16178
Започна строителството на най-големия телескоп в света

В чилийската пустиня Атакама започна строителството на Гигантския Магеланов телескоп (GMT), най-големия в света, съобщава ТАСС.

"Това е проект, който ще определи развитието на националната астрономия – казва президентът на Чили Мишел Бачелет. – Трудностите бяха преодолени и всичко си струваше, тъй като ще имаме нови възможности за наблюдения."

САЩ ще строят уникален телескоп с най-голямата цифрова камера

В енергийното министерство на САЩ са взели окончателно решение за строителството на 3,2-гигапикселова камера за новия широкоъгълен теле...

Диаметърът на главното огледало на телескопа, разделено на седем сегмента, ще бъде 25,4 метра. Телескопът ще позволи получаването на изображения, 10 пъти по-качествени от направените с космическия телескоп "Хъбъб". Телескопът ще бъде защитен от купол с височина на 22-етажна сграда.

Учените очакват, че телескопът ще им помогне да съберат повече информация за черните дупки и небесните тела, разположени извън пределите на Слънчевата система, както и да открият подобни на Земята планети. Освен това изследователите се надяват, че телескопът ще позволи получаването на изображения на древни галактики.

Очаква се телескопът, разположен на височина 2500 метра, да започне да функционира през 2021 година. Стойността на строителството ще бъде над 500 млн. долара. В проекта участват САЩ, Австралия, Бразилия, Южна Корея и Чили.

В Атакама, която се явява едно от най-сухите места на планетата, вече има няколко астрономически обсерватории. Поради своя климат високопланинското плато има идеални условия за наблюдения на Космоса.

Как да превърнем смартфона в мощен телескоп (ВИДЕО)

Екип британски астрономи от Open Space Agency превърнаха обикновен смартфон в телескоп с помощта на напечатани на 3D принтер детайли. ...

В пустинята ще бъде разположен и Европейският изключително голям телескоп (E-ELT), който може да отнеме на GMT титлата на най-голям телескоп.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос