16-годишен от център за настаняване, пребил възпитателка, сега душил друго момче

1665
16-годишен от център за настаняване, пребил възпитателка, сега душил друго момче
Снимка: Pixabay

16-годишният Махмуд Благоев, за който медиите писаха преди два месеца, когато преби възпитателка с лопата, сега е душил друго момче, съобщава кореспондентът на Actualno.com в Смолян.

Момчето е в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в кв. "Устово" на Смолян. След първия жесток инцидент, то бе изпратено в психиатрия. Районният съд в Смолян постанови тогава Махмуд да бъде изпратен в клиниката по детска психиатрия в Александровска болница за срок от 30 дни. След престоя си там бил върнат обратно.

Мъжът, убил бебе с юмруци, се отказа от показанията си

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста 27-годишния Светослав Йорданов, обвинен в убийството на 12-месечното бебе на приятелката си М...

Преди дни в полицията изпратен сигнал, че 16-годишният изоставен от родителите си младеж е започнал да души друго 14-годишно момче. По първоначални данни детето е припаднало, но няма сериозни наранявания. Случаят се проверява от прокуратурата.

По думите на секретаря на Община Смолян Момчил Николов, двамата младежи са агресивни. Случаите и на другите деца в Центъра не са по-леки. Освен че имат здравословни проблеми, те имат и поведенчески проблеми от живота им в институции, от комуникацията им само с проблемни деца.

От нужния персонал 12 души, заради тежките случаи в центъра, сега са едва 4-ма, и то пенсионери.

Николов обяснява, че когато трябва да изпратят дете на лечение извън Смолян с придружител, съвсем се оголва и без това малкият екип на центъра и се затрудняваобгрижването на останалите.

Пребиха ученик в гимназия в Банско заради топка

Двама братя пребиха ученик в Професионалната лесотехническа гимназия в Банско. Криминалното деяние е извършено вчера около 10 часа, а ...

От местната управа на Смолян очакват становище от Държавната агенция за закрила на детето дали бъде закрит центъра, а децата да бъдат преместени в друга подобна институция, където с тях да работят експерти с по-висок капацитет.

Според Николов е трудно да се осъзнае в какво състояние са деца, които се настаняват в центрове като този, защото те не са усетили никога в живота си родителска обич, прегръдка, любов. Той каза, че в ЦНСТ живеят в близка до семейната среда, но те са нямали семейства и на тези години е късно да им се въздейства. "Или за работа с тях са необходими светила, с каквито ние тук не разполагаме", посочи Николов.

Масово назначените в центъра хора напускат след като се сблъскат с тежката работа. Тези, които били с педагогическо образование избирали да отидат в сферата на образованието, където повишават заплатите, вместо да работят в изключително сложна обстановка в социалната сфера. Има образовани хора, които избирали да работят другаде с аргумента, че там "няма да ядат бой".

Желанието на Община Смолян е този център да се ползва за настаняване от семеен тип за деца от 13 до 18 години без увреждания – център, който е разположен в ученическото общежитие.

Искат допълнителна експертиза по делото с акушерката Албена Гагова

Делото за нападението над акушер-гинеколога от болница „Шейново” д-л Абена Гагова няма да влезе в съда до края на месеца, в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга по мъчителен начин

Иззеха старинна чаша от частен дом в Кърджали

Крал маркучи: Арестуваха мъж в Пловдивско

Търсят кръводарители за 15-годишното момиче, блъснато в Сопот

Млад мъж обезобрази приятелката си с ножица

Прокуратура, МВР и ДАНС ще се борят заедно с изборните престъпления

Търговци се оплакаха от бум на кражбите, а полицията не взима мерки

Български масажист е осъден в Англия за сексуални посегателства

Много пиян и с камион: Хванаха шофьор с 4.25 промила алкохол край Созопол

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев загуби дело срещу Ивайло Мирчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com