Адв. Марковски очаква бързо решение по делото за смъртта на Милен Цветков

10107
Адв. Марковски очаква бързо решение по делото за смъртта на Милен Цветков
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Делото за смъртта на Милен Цветков ще приключи бързо. Причината е, че няма доказателства, който затрудняват следствието. Това коментира пред БНТ адвокат Марин Марковски.

"Трябва една медицинска експертиза на тялото и още една комплексна. Травмите са от удара, следователно причинно - следствената връзка между удара и смъртта е ясна и няма как да има колебания. Камера е засякла точно скоростта при удара – толкова е ясен и този въпрос. Имаме и свидетелски показания. Така че наборът от доказателства не е голям по обем и е много категоричен и ясен, че не може да има съмнения.", категоричен беше адвокатът.

Прокуратурата обвини Кристиан Николов за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков, като случаят е особено тежък

Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението спрямо Кристиан Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за ...

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков няма да обжалва ареста си

Адвокатът на обвиняемия промени линията на защитата му - като не обжалва ареста. Адвокатът каза - няма да обжалваме, ще съдействаме. Какъв резултат ще има това - отговорът е: Това ще бъде зачетено, но съдията ще помисли така: вие ми признавате, обаче доказателствата ви уличават несъмнено, обясни Марковски.  "Това не означава автоматично, че присъдата може да бъде намалена. Но ще бъде преценено", подчерта той.

Сега важното е дали обвинението  ще издържи в съда. Преценката дали е умишлено или не е много важна. Отговорът се крие в доказателствата. Може да се прецени това, което е направил – толкова ли е опасно и какви са последиците. Присъдата в случая е в рамките от 10 до 20 години, каза Марковски.

Отговорът е във фактите, подчерта той и допълни: "Фактите по това дело са ясно установени. Той го е блъснал на червен светофар без всякаква причина на това. Нарушават се много грубо текстове от закона - червен светофар, висока скорост в града, използване на наркотици и алкохол. Всичко накуп дава общата картина, дава ясна представа за особено опасно явление."

Има важен детайл – когато се употребява наркотик, то винаги е умишлено и носи наказателна отговорност. Въпросът е дали престъплението, което след това е извършено, е умишлено. Това са две различни неща, каза адвокатът. Трябва да се прецени дали извършителят не е започнал да мисли – "ще удрям наред, ще карам", т.е. "евентуален умисъл", обясни Марковски.

Манипулирани ли са видеата, показващи момента на катастрофата с Милен Цветков? (ВИДЕО)

Дали видеата (първо видео и второ видео), които показват момента на катастрофата, която отне животът на известния телевизионен водещ Ми...

Законът позволява много точна присъда да се произнесе. Хората имат нужда от справедливост, без това човек не може да живее, допълни още адв. Марковски.

Данаил Кирилов: Обвинението на Кристиан Николов ще издържи, увеличаваме наказанията в НК

"Приемаме, че съдиите не вземат подкупи. Как ще купиш съдия точно по това дело? Това са теории от хоремага в провинцията – не стават така нещата. Не е въпрос да съм адвокат на съдиите, но всеки си купува присъдите – не е вярно.", подчерта той.

Да се увеличат ли наказанията за шофьори, причинили смърт при употреба на наркотици?

Лишаването от свобода в момента има три текста. Няма да навлизам в нюансите, но законът прави такива, особено при тежките случаи. Наказанията са между 5-15, 10-20, 3 -15 години. Съдът определя квалификации спрямо обвинението. В тези рамки има достатъчно възможност да се отреди правилна присъда. Не е необходимо да се променя закона в частта лишаване от свобода, категоричен е адвокатът.

За първи път ли кара дрогиран убиецът на Милен Цветков?

"В първия момент не повярвах на новината за смъртта на Милен Цветков и дори реших, че е фалшива такава. С него се познавахме, работили ...

На друго мнение е експертът обаче по предлаганото от Воля и ГЕРБ - наказание за отнемане на книжки. Разликата между двете предложения е, че партията на Марешки иска отнемане на книжката за цял живот, а ГЕРБ  - за 5 години.

"Моето мнение е че трябва във всички случаи да се увеличи периодът за отнемане на книжката. Предложението на Воля е завинаги – това е неприемливо, защото ако един е пийнал на сватба и кара пиян – и бъде заловен, е престъпление. Но ако той си вади хляба с тая книжка – какво ще стане – да не е пил, но и той е живо същество – чакат го две деца и при... това е балансът в правото – лошото трябва да бъде наказано разумно. Трябва да бъде отнемана книжка но с определен период от време. Съдията да се съобрази с миналото на извършителя, за да отмери правилно.", смята адвокатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com