Адвокатът на Полфрийман: Задържането му е форма на държавно отвличане

3784
Адвокатът на Полфрийман: Задържането му е форма на държавно отвличане
Снимка: БГНЕС

Задържането на австралийския гражданин Джок Полфрийман в Центъра за временно настаняване на чужденци от страна на МВР е форма на държавно отвличане. Това заяви пред в. "Сега" адвокатът му Калин Ангелов, който съобщи, че Полфрийман има издаден паспорт още миналия понеделник.

Припомняме, че Министерството на вътрешните работи по закон трябва да го освободи веднага, след като има наличен документ за самоличност. Въпреки това той все още не е освободен, а се намира в центъра за чужденци в Бусманци.

Панов за случая Полфрийман: Съдийската колегия реагира неадекватно

Съдийската колегия на ВСС реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората си позиция. Това каза председателят на В...

Осъденият на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г., беше освободен 6 години и половина предсрочно от затвора с определение на Апелативния съд на 18 септември. Последва реакция на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови делото в Апелативния съд и да стопира освобождаването на Полфрийман от затвора.

Адвокатът на Полфрийман заяви, че аавстралийските власти са поискали среща с него: "Даже благодарение на техните власти успях аз да вляза в Бусманци, защото там не пускат адвокати в почивни дни", коментира той.

В края на миналата седмица стана ясно, че австралийски дипломати са изразили желание да се срещнат с външния министър Екатерина Захариева в Ню Йорк, но тя е отклонила предложението. "Поискаха среща, но моята програма е пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме.

Казусът с австралиеца става още по-заплетен поради факта, че има заповед за неговото експулсиране, издадена от центъра в Бусманци, и две забрани да напуска България. В закона за чужденците в Република България има текст, който дава право чужденец, който е осъден за тежко умишлено престъпление, да бъде експулсиран", обясни адв. Калин Ангелов. Вътрешният министър Младен Маринов пък посочи, че "Полфрийман има две забрани от прокуратурата за напускане от Република България - във връзка с досъдебното производство и във връзка с лишаването от свобода". В понеделник Полфрийман е обжалвал първата забрана за напускане, която е от 2007 г. Делото срещу предсрочното освобождаване на австралиеца във ВКС ще се реши на 23 октомври, като докладчик ще бъде съдия Жанина Начева, а в съдебния състав влизат Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

Никола Филчев: Полфрийман е освободен необосновано

Бившият главен прокурор Никола Филчев коментира в сутрешния блок на БНТ освобождаването на Джок Полфрийман, отношенията между Цветан Цв...

Междувременно вчера (30 септември) в своя позиция Софийският адвокатски съвет обяви, че подкрепя Обръщението от 26-ти септември 2019 г. на 292-ма български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции у нас да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир. "Критиката към съдебната власт и към постановени съдебни актове по обществено значими случаи е присъща на всяко демократично общество. Когато обществената критика, обаче, премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съда като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система като цяло", се казва в позицията на софийските адвокати, визирайки основно протеста от 24 септември за оставка на съдия Калин Калпакчиев, който пусна със съмнителни мотиви от затвора шест и половина години предсрочно австралийския убиец Джок Полфрийман и предизвика яростни реакции и на политици, и на обикновени хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com