АКФ: Клубът на Нотариуса е бил под полицейска охрана, МВР не дава адекватно обяснение

14872
АКФ: Клубът на Нотариуса е бил под полицейска охрана, МВР не дава адекватно обяснение
Снимка: Acualno.com

Местата, където са се събирали тези хора са били под полицейска охрана. Това обяви адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд пред временната комисия по темата и във връзка с клуба около Божанов. 

МВР не дава адекватен отговор, според АКФ

Той обърна внимание, че самото МВР не може да установи начина, по който се е случвала тази полицейска охрана. "Това е нещо, което не може да му се даде нормално обяснение. Поне по наша информация МВР не е разбрало как се осъществява тази охрана. Това дава една сериозна легитимност на дейността на групите.", смята Янкулов. ОЩЕ: Николай Стайков е бил в полицията сутринта

Връзката с политиците?

Николай Стайков отговори на въпрос дали в този клуб, освен полицаи, магистрати, е имало посланици и политици.

"Подобни хора изграждат цял модел на поведение възоснова на своя имидж. Говорихме за полицейската охрана, за особения статут на "синия буркан" и свободния достъп до паркинга на специализирана прокуратура. Това са демонстрации на особен статус и сила, които са изключително важни, за да могат да се осребряват сред клиентите. Това увеличава цената и убеждава клиента да купи стоката или услугата", смята Стайков.

Той дори даде за пример интервю на Бойко Борисов от 2019 година, в което е казал, че няма кого освен Иван Гешев да назначи за главен прокурор, тъй като на останалите не им се работело.

Стайков обаче заяви, че нямат данни за конкретни политици, но обясни, че членовете на клуба на Нотариуса са демонстрирали връзка с политици и медийно влияние са били сред методите за натиск върху магистрати. ОЩЕ: Янкулов: В мрежата, която е ръководел Божанов, е имало данни за лица на сериозни позиции

Не дадоха имена, а примери

Разследващият журналист Николай Стайков обърна внимание, че се изкушават да дадат имена, но без да са ги проверили, не може да изнасят факти. 

"Мислим, че ако бъдат извадени всички дела, свързани с Мартин Божанов и неговата група, ако бъдат извадени преписките, делата и сигналите и те ви бъдат предоставени, много ясно ще излязат имена на съдии, магистрати и полицаи, които са били по някакъв начин съдействащи на тази група", каза Стайков.

Той даде пример със случай от 2004-2005 г, при който е била открадната цялата папка по делото и спомена няколко дела, едното свързано с разпореждане с активи на КТБ. "Ако се направи преглед през тази призма, ще излязат интересни действия, освен това и имената на хората, които са си положили подписа отдолу", каза Стайков. Той даде пример и с дело, свързано с конфискация на имуществото на семейството на Брендо и  делото  Манджукови срещу "Инвестбанк".  Той спомена и за важна преписка от ГДБОП, с която са запознати Бойко Рашков и сегашния вътрешен министър Калин Стоянов.ОЩЕ: Минчев е видял списъка с магистрати от клуба на Нотариуса (ВИДЕО)

Хората на Нотариуса били свидетели срещу магистрати

"Мартин Божанов и хора от неговата група са били и свидетели по дела, включително срещу магистрати. Много е интересно да се освети тази роля, ако наистина е вярна информацията и затова във ВСС и сега и тук, ще ви дам една преписка, ако може да изискате и да се запознаете с нея", коментира още разследващият журналист. АКФ обясниха, че срещу обкръжението Нотариуса не са водени процесуално-следствени действия. 

Жената на Нотариуса била барманка в клуба му?

Николай Стайков коментира пред комисията, че последната съпруга на Божанов работила не само в ГДБОП, а и в клуба на Божанов, като не е уточнено дали като доброволка зад бара или друго. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com