Ако влакът при Яна беше пътнически, щеше да има човешки жертви, казват от НКЖИ

23499
Ако влакът при Яна беше пътнически, щеше да има човешки жертви, казват от НКЖИ
Снимка: БГНЕС

Ако вместо товарен, влакът, който дералийра до гара Яна, беше пътнически, щеше да има жертви. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия инженер Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността на Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

"Участъкът е такъв, че дори при тази ниска скорост съм сигурен, че щеше да има жертви. Там има завой, лек вираж - сами видяхте как са се обърнали композициите. Представете си какво щеше да е, ако вътре имаше хора", обясни Минчев.

1700 лв. печалба максимум ще имат крадците на жп релсите при Яна

Крадците, които задигнаха скрепежните елементи по железопътните релси малко след гара Яна, могат да спечелят максимум 1700 лева. А щети...

Кражба на крепежни елементи причини дерайлирането на товарен влак в петък вечерта между гарите Яна и Мусачево. Инцидентът за малко не се превърна в трагедия. Композицията се обърна при сравнително ниска скорост от около 35 км/ч.

6 200 км е общата дължина на железопътната мрежа и няма как всеки километър от нея да бъде охраняван, отбеляза специалистът. Затова според Минчев наказанието за подобни посегателства трябва да е затвор и то над 10 години. "Бяхте сложили заглавие "Тероризъм?" за темата - мисля, че трябва да махнете въпросителния знак и да сложите три удивителни", каза възмутеният главен ревизор на НКЖИ.

По думите на ревизора статистиката казва, че има над 800 такива престъпления за година, а материалните щети от тях възлизат на 1,8 млн. лева.

Ако извършителите няма къде да предават откраднатото, вероятно няма да има и кражби, посочи представителят на НКЖИ, според който явно става въпрос за печеливш бизнес.

Данаил Папазов: Това е терористичен акт, а ако влакът бе пътнически

Това за мен е чист терористичен акт. Това е опит за убийство на двамата машинисти, каза транспортният министър Данаил Папазов, който за...

Преместването на обърналите се цистерни ще струва 200 хил. лева. По думите на Веселин Кирев от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" парите е можело да се използват за поддръжка на железопътната инфраструктура, а инцидентът щял да бъде предотвратен, ако е била налична система за ранно предупреждение за проблеми по трасето, каквато функционира в други европейски страни.

Един от проблемите е непрекъснатото съкращаване на средствата за поддръжка железопътната инфраструктура, каза Кирев и даде за пример съкратените кантонери, които са обхождали въпросния участък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com