AlixPartners: Прокуратурата и одиторите не дават информация за КТБ

2672
AlixPartners: Прокуратурата и одиторите не дават информация за КТБ

Работните документи и архиви от одита на Корпоративна търговска банка (КТБ) се пазят в офисите на KPMG България и в прокуратурата на България. Одиторската комисия не може да даде документите. Позицията на прокуратурата остава неясна. Това се казва в доклада на AlixPartners - компанията, разследваща фалита на Корпоративна търговска банка. Заключението е в раздела, който прави общ преглед на одитите на източената банка. Според експертите синдиците е можело да заведат искове срещу одиторите на КТБ, като е видна небрежността на одиторската компания.

"Има нужда от допълнителна работа, за да се съберат още доказателства; информацията, с която разполагаме в момента, е ограничена", казват от AlixPartners. Като една от причините те отбелязват липсата на работните документи от одита и неясната позиция на прокуратурата, която също разполага с тях и явно не ги е предоставила на компанията. Въпреки това от разследващата компания отбелязват, че първоначалният им преглед е взел под внимание "ефектите на проявената небрежност във връзка с одиторските дейности", извършени по кредитното портфолио за годините приключили на 31 декември 2010, 2011, 2012 и 2013 г. 

На челно място при кредитите от КТБ с висока степен на претърпени загуби – издатели и медии

Пътят за възстановяване на средства, дължими от клиенти-кредитополучатели, просто не може да бъде клиентът-кредитополучател. Това е зак...

По закон отговорност на независимия одитор е да изрази мнение върху финансовия отчет на банката, основаващо се на извършения одит, който се прави в съответствие с Международните одиторски стандарти (МОС). Тези стандарти налагат спазване на етични изисквания, а одитът трябва да е проведен така, че одиторът да е убеден, че в отчета няма съществени отклонения.

Друго заключение за аферата "КТБ” е, че според AlixPartners "прокуратурата има значителен и потенциално полезен набор от данни, голяма част от които получени при използване на източници, до които ние нямаме достъп, още по-малко леснодостъпен. С напредване на нашето разследване стана ясно, че част от тази информация е по-подходяща за предявяване на граждански искове. Имаме множество висящи въпроси".

Очевидна небрежност

В доклада си AlixPartners пише, че са се натъкнали на проблеми, които са очаквали да бъдат "очевидни за одиторите" - на база познаването на приложимите Международни одиторски стандарти, към които KPMG България "е трябвало да се придържа".

Експертите от разследващата компания изтъкват, че кредитният портфейл на КТБ "почти сигурно" е бил главен фокус на одита на KPMG. Той е представлявал около 60% до 70% от общите активи на КТБ за 4-годишния период от 2010 до 2013 г., като активите на банката нараства от 2,7 млрд. лв. в началото на периода на 6,7 млрд. лв. към края на 2013 г.

Докладът на AlixPartners за КТБ вече е публикуван

Докладът на международната разследваща компания AlixPartners за Корпоративна търговска банка (КТБ), който бе поръчан от депутатите, веч...

Синдиците трябва да знаят, че Международните одиторски стандарти ясно очертават целите на одита, казват от AlixPartners. Поради съществеността на кредитния портфейл и на проблемите, които идентифицирахме е възможно да се установи сериозен prima facie (на пръв прочит, бел. ред.) "случай на небрежност, без да са видени работните документи", пише още в доклада.

В препоръките си относно работата на одиторите AlixPartners посочва, че всички одиторски доклади през 5-годишния период от 2009 до 2013 г. са били неквалифицирани, т.е. те са твърдели, че сметките на банката предоставят вярна и справедлива представа за финансовото състояние. Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев - и двамата партньори в KPMG България, са били одиторите на КТБ най-малко за петте години, приключили на 31 декември 2009 до 2013 г.

Разследващата компания заключва, че одиторите KPMG България са проявили небрежност в законовите си одити на КТБ и че в резултат на това банката е претърпяла загуби

По време на разследването компанията е събирала информация за ролята на одиторите в КТБ от различни източници, включително персонала на КТБ, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, Прокуратурата на България и публично достъпна информация.

Цветан Василев намекна, че "Капитал" работи в интерес на Пеевски

След пет месеца и половина мълчание, банкерът Цветан Василев, който все още живее в Сърбия, отново проговори през личния си сайт. Този ...

Няма завеждане на дела срещу KPMG

Според AlixPartners синдиците на КТБ трябва да имат по-голямо отношение към проявената небрежност от страна на одиторите на фалиралата банка. Те изтъкват, че банката може да заведе граждански искове срещу външния си одит от KPMG България и срещу самите индивидуални одитори за щети, причинени чрез извършването на небрежно изготвени одити. Целта на синдиците трябва да е да разберат правните средства и одитните години, за които могат да бъдат заведени искове и сумата по отношение на всяка една от годините, смятат от AlixPartners. Експертите обаче отбелязват, че официалните дела срещу одитори у нас са сложни и често са усилно оспорвани от ответните фирми, а към финализирането на доклада на разследващата компания не е извършен контакт между синдиците на КТБ и одиторите.

Миналата година заради пропуските си при одитите на КТБ на KPMG единствено беше наложена глоба в размер на 100 000 лв.

Припомняме, че докладът на AlixPartners на КТБ беше готов в началото на октомври миналата година, но тогава още не беше публичен. Така той беше обнародван вчера, 3 май, или 5 месеца по-късно.

За да стане публичен бяха предложени промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха внесени от депутатите от ДПС ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов през февруари тази година. Беше предложено временният синдик да е длъжен, независимо от договорни клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада на наетите по тази точка лица, да го публикува на електронната си страница, с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада. В парламента на второ четене промените в закона беше приети в средата на април.

Синдиците на КТБ събрали над 52 млн. лева за три месеца

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са събрали над 52 000 000 лева за първите три месеца на годината. От отчета им за измин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com