Депутатите подкрепиха на първо гласуване докладът за КТБ да стане публичен

3855
Депутатите подкрепиха на първо гласуване докладът за КТБ да стане публичен
Снимка: БГНЕС

Докладът на международната институция "Аликс Партнърс" (AlixPartners) за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде публичен. Това прие Народното събрание на първо четене със законопроекта за изменение допълнение на Закона за банковата несъстоятелност.

Той беше внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов през февруари, като в началото на март беше одобрен от правна комисия в парламента.

От 128 депутати гласували народни представители измененията бяха подкрепени от 124-ма, като четирима депутати се въздържаха.

Законопроектът предвижда промяна на чл. 12а ал.2 т.12 от Закона за банковата несъстоятелност, в който се добавя следният текст: „Временният синдик е длъжен, независимо от договорни клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада на наетите по тази точка лица, да го публикува на електронната си страница, с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада”. В преходните разпоредби на Законопроекта се предвижда разпоредбите му да се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори.

В момента докладът на "Аликс Партнърс" е достъпен за четене в секретната секция на парламента.

"Трябва да предприемем законодателна инициатива, защото не виждаме друга възможност докладът да стане публичен", заяви Йордан Цонев при аргументирането на промените в закона, добавяйки, че вносителите са водени единствено от обществения интерес. "Цялата дискусия около фалита на КТБ показва, че най-добрата защита на обществения интерес е прозрачността. Това е израз на общата ни воля всичко около фалита на КТБ да бъде обществено достояние", добави депутатът от ДПС

Днес парламентът прие и още един законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесен от депутатите Менда Стоянова, Данаил Кирилов, Георги Ковачев, Петър Славов, Емил Димитров, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Това беше подкрепен от 145 народни представители, като един се въздържа.

С цел защита на публичния интерес и постигане на максимална цена от продажбата на отделните активи достъпът до пълната информация и доклада с индивидуалните оценки на отделните активи се ограничава до синдика и Фонда за гарантиране на вземанията, се казва в мотивите към предложения текст. Другите кредитори ще получат достъп до доклад с обобщената информация по основни категории активи и методология, приложена при оценката на вещите и правата на масата на несъстоятелността.

Същевременно с цел осигуряване на бързото развитие на производството се предлага различен от общия процесуален ред чрез връчване на призовки и съобщения, т.е. обявяването на съобщения за насрочените заседания и актове на съда да се прави в Търговския регистър по партидата на несъстоятелната банка.

При представяне на промените по втория проектозакон Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че се предлага синдиците да договарят по-ниски адвокатските възнаграждения от пределно допустимите, предвидени в законодателство, за да не се нарушава масата на несъстоятелността с по-големи размери на адвокатските възнаграждения.

Вложители на фалирала банка ще гледат списъка на синдиците в Търговския регистър

Всички списъци, които синдиците изготвят и са важни за кредиторите на банките, ще се публикуват в Търговския регистър. Това гласят пром...

Текстът предвижда и промяна на срока за отчитане на синдиците - вместо да е ежеседмично, да е ежемесечно. "Тъй като вече несъстоятелността е в по-напреднала фаза, това вече не е необходими и допълнително натоварва дейността на синдика", обясни Данаил Кирилов.

Дебатът в НС

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров посочи, че ще подкрепят публичното обявяване на доклада за КТБ. Той все пак добави, че се учудва, че не всички вносители от ДПС са в пленарна зала, за да защитят предлагания текст.

Димитров се съгласи, че не трябва препоръките по събирания на вземанията да се обявяват, за да не се компрометира тяхното събиране. Народният представител обяви също така, че между първо и второ четене РБ ще инициира промени, с които освен не само докладът на "Аликс Партнърс", но и договорът с международната компания да бъдат публично достояние.

"Това е страшно важно. Ние от Реформаторския блок не можем да си изясним защо международното разследване се ограничи до писане на доклад. Нали фирмата трябваше да участва в събирането на лошите кредити", заяви Мартин Димитров. "Нали по този начин в Ирландия и САЩ бяха събрани милиарди евро и долари. Защо в България се ограничаваме до това, което имаме в момента", попита още народният представител от Реформаторския блок. "Ако нещата спрат дотук каква е ползата и какъв беше смисълът от международното разследване", каза още Димитров, който подчерта, че смисълът е събирането на парите и връщането им в масата на несъстоятелността.

Отпадането на банковата тайна при несъстоятелност мина на първо четене в НС

Отпадане на банковата тайна при несъстоятелност на банки приеха на първо четене депутатите в Народното събрание. Това стана с пром...

Йордан Цонев от ДПС заяви, че ще подкрепят РБ относно предлаганите промени между първо и второ четене. "Да, ще ви подкрепим в тези предложения. Никаква прозрачност и публичност не е излишна. Тук става за огромен обществен интерес и става дума за по-нататъшната стабилност на банковата система", заяви Цонев.

От своя страна депутатът от РБ Петър Славов обърна внимание, че трябва да се провери дали държавата няма да пострада, ако има клаузи за неустойки при публичното обявяване на договора на международната фирма. Той също така посочи, че освен препоръките за събиране на вземанията е добре да не се обявяват и препоръките за обезпечаване на вземанията.

Относно изказването на Славов Йордан Цонев посочи, че няма опасност държавата да претърпи вреди при обявяването на договора, като за това е потвърдил председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. Цонев заяви още, че е съгласен, че и препоръките за обезпечаване не е добре да се оповестяват.

В препоръките няма нищо конфиденциално, заяви обаче независимият депутат Георги Кадиев. Според него обезпеченията са изчезнали отдавна, но добави, че и двата законопроекта са добри и предполагат повече прозрачност какво правят синдиците, какво прави фонд и колко паари са събрани.

Actualno.com припомня, че миналата година се направиха промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които синдиците на КТБ бяха овластени с правото да "издирват и уточняват имуществото на банката" и да предявяват искове за връщане на имущество с произход банката срещу трети лица, независимо колко прехвърляния са ставали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика