Аптеки на Марешки продавали евтино за монополизиране на пазара

15610
Аптеки на Марешки продавали евтино за монополизиране на пазара
Снимка: БГНЕС

В т. нар. „Наказателни аптеки на Марешки“ лекарствата са продавани на цени с 10% по-ниски от доставните. Това са част от схемите, разкрити от прокуратурата.

Припомняме, че по-рано днес главният прокурор поиска имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване.

Депутатите от "Воля" сами дават имунитетите си, атаката идвала от конкуренцията

С Кръстина Таскова сме готови да дадем имунитета си, без да губим времето на НС. Не успях да разговарям с Веселин Марешки, но той вече ...

От прокуратурата разказаха схемата: В края на 2011 Марешки е взел решение да осъществи монопол на пазара за лекарствени продукти на територията на страната, затова използвал свои служители и бизнес партньори, които да отговорят за различни аптеки в различни краища България.

През 2012 г. стартира неговата идея за осъществяване на монополно положение в областта на лекарствените препарати и средства. Като с изключително съществено значение за осъществяването на неговия замисъл е, че през есента на 2012 г. за директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ е бил назначен доктор, който е съпруг на негова служителка. След това, той самият е назначил множество служители в тази агенция, за които прокуратурата са събрали доказателства, че не притежават необходимия ценз.

„Всички лица, които са били назначени в този период от време като служители на ИАЛ са имали преди това професионален опит в бензиностанции, супермаркети, в магазини за мобилни услуги“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Тя цитира свидетел, който казва, че не са знаели за какво се използва например бисептола. „В резултат на тези назначения реално Марешки е имал възможно да осъществява т.нар. административен натиск върху аптекарите“, обясни Арнаудова. Набелязани са били обекти, собственици на аптеки и аптечни вериги с по няколко обекта. Административният натиск се е осъществявал като са били изпращани тези служители на ИАЛ да извършат масирани проверки.

Цацаров поиска имунитета на Марешки и още двама депутати от "Воля"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутатите от партия „Воля“ - Веселин Марешки, Кръстина Таск...

След като се осъществява подобен административен натиск е последвала среща, предложение към собствениците на тези аптеки да прехвърлят половината от собствеността си на дружества посочени от Марешки. Ако не се съгласи лицето, обикновено заплахата се изразявала в това, че непосредствено до съответните обекти на аптекаря ще бъдат създадени и отворени други аптеки - известни в аптекарския бранш като Наказателните аптеки на Марешки. Те били с едно лого за Южна България с друго за Северна.

В тези аптеки, т. нар. наказателни аптеки лекарствата са се продавали с цени 10% по-ниски от доставните цени. При такива конкурентни условия, съответните аптеки подложени на този натиск трудно са издържали на конкуренцията“, обясни Арнаудова. Тя разказа и за групи от хора, които провеждащи агресивна рекламна кампания пред обектите на изнудваните аптекари. Друга схема, за която съобщиха от прокуратурата е свързана с фирма, която е всъщност склад или дистрибутор на лекарства. Отправяно е било предложение към аптекарите да зареждат от този склад и са заплашвани, че ако не се съгласят до тях ще бъдат открити наказателни аптеки.

Румяна Арнаудова посочи, че има и използвани СРС-та.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com