X
 
 

Аптеки на Марешки продавали евтино за монополизиране на пазара

13353 4
photo of Аптеки на Марешки продавали евтино за монополизиране на пазара
Снимка: БГНЕС
В т. нар. „Наказателни аптеки на Марешки“ лекарствата са продавани на цени с 10% по-ниски от доставните. Това са част от схемите, разкрити от прокуратурата.

Припомняме, че по-рано днес главният прокурор поиска имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване.

Депутатите от "Воля" сами дават имунитетите си, атаката идвала от конкуренцията

С Кръстина Таскова сме готови да дадем имунитета си, без да губим времето на НС. Не успях да разговарям с Веселин Марешки, но той вече ...

От прокуратурата разказаха схемата: В края на 2011 Марешки е взел решение да осъществи монопол на пазара за лекарствени продукти на територията на страната, затова използвал свои служители и бизнес партньори, които да отговорят за различни аптеки в различни краища България.

През 2012 г. стартира неговата идея за осъществяване на монополно положение в областта на лекарствените препарати и средства. Като с изключително съществено значение за осъществяването на неговия замисъл е, че през есента на 2012 г. за директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ е бил назначен доктор, който е съпруг на негова служителка. След това, той самият е назначил множество служители в тази агенция, за които прокуратурата са събрали доказателства, че не притежават необходимия ценз.

„Всички лица, които са били назначени в този период от време като служители на ИАЛ са имали преди това професионален опит в бензиностанции, супермаркети, в магазини за мобилни услуги“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Тя цитира свидетел, който казва, че не са знаели за какво се използва например бисептола. „В резултат на тези назначения реално Марешки е имал възможно да осъществява т.нар. административен натиск върху аптекарите“, обясни Арнаудова. Набелязани са били обекти, собственици на аптеки и аптечни вериги с по няколко обекта. Административният натиск се е осъществявал като са били изпращани тези служители на ИАЛ да извършат масирани проверки.

Цацаров поиска имунитета на Марешки и още двама депутати от "Воля"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутатите от партия „Воля“ - Веселин Марешки, Кръстина Таск...

След като се осъществява подобен административен натиск е последвала среща, предложение към собствениците на тези аптеки да прехвърлят половината от собствеността си на дружества посочени от Марешки. Ако не се съгласи лицето, обикновено заплахата се изразявала в това, че непосредствено до съответните обекти на аптекаря ще бъдат създадени и отворени други аптеки - известни в аптекарския бранш като Наказателните аптеки на Марешки. Те били с едно лого за Южна България с друго за Северна.

В тези аптеки, т. нар. наказателни аптеки лекарствата са се продавали с цени 10% по-ниски от доставните цени. При такива конкурентни условия, съответните аптеки подложени на този натиск трудно са издържали на конкуренцията“, обясни Арнаудова. Тя разказа и за групи от хора, които провеждащи агресивна рекламна кампания пред обектите на изнудваните аптекари. Друга схема, за която съобщиха от прокуратурата е свързана с фирма, която е всъщност склад или дистрибутор на лекарства. Отправяно е било предложение към аптекарите да зареждат от този склад и са заплашвани, че ако не се съгласят до тях ще бъдат открити наказателни аптеки.

Румяна Арнаудова посочи, че има и използвани СРС-та.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Този път прокуратурата прекали. Когато някой продава на по-ниски цени, това било картел и престъпление. Да проследят лекарствения картел на вносителите на лекарства, които станаха милиардери, които вършат своя престъпен реекспорт с лекарства и създават лекарствен дефицит, това не биха сторили, защото там са само бивши и настоящи комунисти от БСП! Проверете! Комунягите са узурпирали този сектор в р виж още ›› одината…. Но самият прокурор Цацаров е станал комунист още в казармата, на 18 години, веднага да започне да получава привилегиите и облагите от членството в компартията. Сакън да не пропустне дебелият корем да изтънее! Сега от бранша и респективно от БСП му спускат задачката да разкара Марешки, за не пречи на престъпния им бизнес, включая и с реекспорта. Иначе ще намалеят даренията и тайните отчисления към черните каси на БСП....... Прокуратурата разиграва типичния случай на унищожаването на свободния бизнес, явяващ се смъртна заплаха за изградената експлоататорска паяжина на комунистите от БСП и ДПС върху българска икономика и търговия!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Обществена тайна е че човекът е рекетьор. А всеки разумен човек, който е бил на зряла възраст в началото на 90-те знае, че няма как да ти се даде този бизнес, ако не си човек на БСП.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Да ти еВа "потреса"!!! )))
  : 1 !
missing image
6-те зодии, родени да бъдат сами

За повечето хора самотата е бреме, свързано с вътрешни преживявания, емоционален психологически страх и липсата на положителни перспективи....