Bird.bg почна да публикува имена по скандала с изчезналите милиони за АМ "Хемус"

41038
Bird.bg почна да публикува имена по скандала с изчезналите милиони за АМ "Хемус"
Снимка: АПИ

Двама души са взели 25 милиона лева от автомагистрала "Хемус". Става въпрос за част от обявените на съвместна пресконференция на службите почти 56 милиона лева за Лот 5 от магистралата, дадени на 5 "липсващи търговци" - според терминологията на МВР.

На тази пресконференция служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че пълномощници на въпросните 5 компании изтеглили 55 милиона лева "на каса" - без да бъде споменато нито едно име. Но разследващият журналистически сайт Bird.bg и врачанският "Зов Нюз" посочват имена в свой съвместен материал.

БНБ в официално съобщение: Бойко Борисов не е банкер

Председателят на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в Българи...

Съгласно обявените публични данни от регионалното министерство, първоначално парите за Лот 5 са били преведени от държавната "Автомагистрали" ЕАД на "Водно строителство – Благоевград" АД. След това през дружество обозначено като "буфер" в схемата на МВР, средствата били пренасочени към "липсващите търговци".

Според журналистическото разследване, едно от фирмените имена, замесени в историята, е на "Про Билдинг Груп" ООД. В Търговския регистър като адрес за кореспонденция с НАП е посочен "Русалийски проход" 10, вход Б; ет. 2; ап. 10, но такъв апартамент не съществува, а и никой на този адрес не е чувал за такава фирма. Подобно е положението и с останалите кухи фирми в историята, казват от Bird.bg.

"Про Билдинг Груп" е регистрирана на 03.09.2019 с капитал 63 лв. от Наташа Тошкова Каменова, родена 1949 г., от гр. Лом. На 30.10.2020 като съдружник влиза и Иван Тодоров Георгиев, който е собственик на 37 фирми и управител на 40, а много от тях имат дългове към НАП. "Про Билдинг Груп" има дълг от 2,5 млн. лева към НАП и е в списъка на фирми без имущество.

Именно тази фирма, между 18 юни, 2020 година и 23 септември, 2020 година получава 13 962 222 лв. от "Бул Строй Груп ИГ" ЕООД, свързана с "Водно строителство – Благоевград" АД, която пък е получила 87 милиона от държавата, за да строи Лот 5 на Автомагистрала "Хемус", твърди Bird.bg.

13 309 290 лв. от тези 13 962 222 лв. били изтеглени на каса "в сакове и чували" от пълномощник на "Про Билдинг Груп". Това е Данаил Найденов Георгиев, който е син на собственичката Наташа Каменова. През 2009 г. Георгиев влиза в политическия съвет на партията "Евророма", а през 2011 г. води листата на партия "Евророма" за местните избори в Лом. Той живее в ромската махала в Лом и потвърждава, че е разпитван по случая с милионите за лот 5 на АМ "Хемус". Отрича обаче да има нещо общо и да е теглил пари.

Фирма, получила 84 млн. от строежа "Хемус", обвини Рашков в репресия

"Водно строителство" АД - една от фирмите, работили по строежа на магистрала "Хемус", определиха разкритията на вътрешния министър Бойк...

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев обаче твърди, че Георгиев отишъл "по линия на ГЕРБ, пък после си ги взема ДПС", като намесва името на скандалния депутат Димитър Аврамов. Именно Аврамов мина през ГЕРБ като депутат и финишира в ДПС като народен представител - с обвинение в търговия с влияние след като вече е в редиците на ДПС и оправдан от съда за подкуп, докато още беше известен като депутат от ГЕРБ.

Подобна история има и спрямо друга фирма - "Левента 90" ЕООД. Според презентацията на МВР между 18 декември, 2020 година и 6 януари, 2021 година е получила 11 987 940 лв. от "Бул Строй Груп ИГ". "Левента 90" е фирма с история, създадена през 2012 г. в Пловдив, но на 29.05.2020 сменя собственика си с Емил Захариев Илиев от Мездра. Адресът на фирмата е в София.

Пълномощникът на "Левента" се казва Тома Георгиев Янков и според източник, запознат с разследването, той е изтеглил на каса 11 831 315 лв. Пред Bird.bg и "Зов нюз" Янков е потвърдил, че е пълномощник, но не е коментирал дали е теглил посочените пари. Самият Янков е бил председател на младежката структура на ДПС в Мездра.

Бащата на Тома Янков е Георги Янков, който е племенник на бившия прокурор и ромски лидер Тома Томов и е имал обща фирма с него. Това потвърди пред Bird.bg и "Зов Нюз" по телефона самият Тома Томов, но омаловажи ролята на сина на племенника си в скандала. "Момчето е работило преди две години, излъгали са го, не са му платили. От тая туфа нищо няма да излезе", казва той.

Но журналистите от Bird.bg твърдят, че въпросните двама пълномощници са предали парите на друг човек, а въпросният човек е получил милиони и по линия на останалите "липсващи търговци" по подобен начин. И обещават още разкрития.

Рашков: Борисов да каже къде е той в схемата "Хемус", тя ли е напълнила чекмеджетата му

Сега ги няма авторите на това, което се е случвало, изпокрили са се. Това каза на пресконференция служебният вицепремиер и министър на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com