Бразилия сама е решила да пусне Боевски, казват МВнР и Цацаров

29063
Бразилия сама е решила да пусне Боевски, казват МВнР и Цацаров
Снимка: БГНЕС

Освобождаването на Гълъбин Боевски е решение, взето само и единствено от бразилското правителство. Това потвърдиха както от Министерството на външните работи, така и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според МВнР, съгласно бразилската съдебна система, решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция, уточняват от министерството.

Боевски освободен заради пренаселеност в бразилските затвори?

Възможно е освобождаването на Гълъбин Боевски да е било част кампанията за помилване на чужденци в бразилските затвори, която е факт пр...

Цацаров пък каза, че в разговор с министъра на правосъдието Зинаида Златанова е разбрал, че пристигането на Боевски не се дължи и на действия, в които е ангажирано нашето министерство на правосъдието. Според главния прокурор става дума за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното законодателство.

„Мога само да предполагам, че връщането на Боевски се отнася до правна фигура в бразилското законодателство, според която експулсно осъдено лице, при което има влязла в сила осъдителна присъда и изтърпява наказание, по преценка на бразилските власти се изпраща в страна, на която е гражданин”, заяви Цацаров. Според главния прокурор все някой в държавата е знаел за Боевски, защото доколкото той разбира, олимпийският шампион е дошъл с редовни документи, които са издадени от дипломатическото българско представителство в Бразилия. При това положение очевидно външно министерство е разполагало със съответната надеждна информация, отбеляза Цацаров.

От МВнР уточниха, че временният паспорт на Боевски е бил издаден на 11 октомври тази година по искане на олимпийския ни шампион. Информацията за освобождаването на Гълъбин Боевски е постъпила в Посолството на Република България в 16:00 часа на 22 октомври т.г. (23:00 часа българско време) от управата на затвора в град Итай. Час и половина по-късно, Боевски е излетял за България, като според посланик Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това.

Във всички случаи, отнасящи се до български граждани зад граница, консулските ни служби оказват нужното съдействие, включително и чрез издаване на необходимите документи.

Златанова определи пристигането на Боевски като пропуск

Пристигането на Гълъбин Боевски в България без нито една институция да знае за това е пропуск. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com