България и Румъния с най-много жертви на трафик на хора

5887
България и Румъния с най-много жертви на трафик на хора
Снимка: Getty images/Guliver

Световната статистика отчита, че Румъния и България са сред основните страни на произход на трафик на хора в Европа. А причините са бедността, социалното изключване и отпадането от училище. Това стана ясно на днешния ден - 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора.

За първите три месеца на тази година досъдебните производства за трафик на хора, по които работи прокуратурата, са били 230. Миналата година производствата за този вид престъпления са били 325, от които 86 нови.

Доклад: Увеличила се е нелегалната търговия с горива, канабис и плът

Ръст в нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги през изминалата година. Това показва проучване на заплахите от тежката орга...

Решени са били 183 производства, а внесените в съда прокурорски актове са били 65. През 2016 г. съотношението е подобно, като е имало 104 нови производства, решени са били 160 случая, а внесените в съда актове са 45.

Данните изнесе Камелия Тодорова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Тя разкри, че най-застрашени са хората, които живеят в бедност и социално изключване. Тя разкри още, че жените стават по-честа жертва на трафик (85% от случаите у нас), отколкото мъжете. 

Според адвокат Грета Ганчева от Министерството на образованието се работи активно с проекти за училищното и предучилищното образование за превенция на тези случаи, тъй като голяма част от тях са с момичета, отпаднали от системата на образованието. "Тези деца отпадат в 6-7 клас заради ранни бракове, пътувания в чужбина и сезонна работа и никога не се връщат в училище", уточни тя.

Процентът на отпадналите у нас деца е 12,7%. Средният процент в Европа за 2017 г. е 10,6%.

Цветанов призова за подкрепа от медии и законотворци за справяне с трафика на хора

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с представители на младежката организация на партията раздадоха н...

По думите ѝ, интернет създава нови възможности за намиране на жертви.

По данни на Европол приходите от трафик в глобален мащаб се равняват на 29.4 милиарда евро годишно, сочи още статистиката. Според последния доклад на Европейската комисия за периода 2013-2014 г.

15 846 души са идентифицирани като жертви на трафика на хора. 67% от регистрираните жертви на трафик в ЕС са жертви на сексуална експлоатация, следвани от жертвите на трудова експлоатация (21%) и други форми на експлоатация (12%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com