България през 2014 година: Тефтерчетата на Филип Златанов

39327
България през 2014 година: Тефтерчетата на Филип Златанов
Снимка: БГНЕС

И през 2014 година не минахме без този скандал, макар да не беше най-големият на годината. Или пък беше? Кой би могъл да каже дали признаците за упадъка на съдебната система са по-маловажни от банковите, енергийните или други проблеми? Така или иначе, Филип Златанов и прословутите му тефтерчета с инициали отново активно присъстваха в новините.

Предисторията – през юли 2013 председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов бе обвинен, че е манипулирал определени преписки, като не ги е отразявал, забавял ги е или не е уведомявал прокуратурата за тях. Въпросните директиви той записвал в своите тефтери, заедно с инициалите на хора от политическия елит и цветисти задачи, свързани с тях – „да се удари, да се забави, да се оправи”. Завъртяха се имената на водещите фигури в ГЕРБ Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова, дори на президента Росен Плевенлиев, както и на много други. Една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу Златанов бе именно да се установи дали има преписка срещу държавния глава. Прокуратурата заяви, че няма да проверява същината на решенията, а дали са вземани под влияние или са били забавяни.

Няма видео от кражбата на тефтерите на Златанов

Разследващите от МВР не са успели да се сдобият с видеозапис на кражбата на тефтерите на бившия председател на комисията за конфликт на...

Самият обвиняем очаквано се опита да се измъкне и твърдеше, че в тефтерите било само личното му мнение и в някои случаи решението на Комисията противоречало с отразеното в записките му. Едва ли обаче някой му се върза, особено след като шефът на временната комисия за разследване на скандала Кирил Добрев предстви доказателства, че зад инициалите И.Ф. е именно Искра Фидосова.

Очаквано, случаят бе използван за взаимни нападки между политическите лагери. „Категорично Филип Златанов е бил само изпълнител, а хората с инициали Б.Б. и Ц.Ц. са поръчителите и двигателите на измамите в Комисията за конфликт на интереси”, заяви от парламентарната трибуна лидера на ДПС Лютви Местан. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна, че в тефтерчето присъствали и инициалите С.С., Л.М и Д.П. с намигване към фигури от ДПС. В крайна сметка Искра Фидосова обра основните негативи вместо шефовете си и си тръгна от парламента. Бойко Борисов не се разпозна в инициалите Б.Б. и заяви, че никога не е давал нареждания на Филип Златанов. На 11 октомври 2013 година, след тридневни дебати, Народното събрания освободи Златанов от поста председател на КПУКИ. Борисов и Цветанов не гласуваха. Така и не бе доказана ролята им в манипулациите.

В началото на февруари 2014 г. прокуратурата повдигна обвинение на Филип Златанов за престъпление по служба. Два дни по-късно стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев не се разследва заради присъствието на името му в тефтерчето, нито пък е бил разпитан като свидетел по случая. През следващия месец Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу Златанов, като уважи искането му то да се води по съкратената процедура. Процесът приключи само след две заседания. На първа инстанция бившият шеф на КПУКИ бе осъден на 3,5 години затвор. Изненадващо беше това, че прокуратурата искаше три години условно, с пет години изпитателен срок. Като чу присъдата, адвокатът на Златанов събра очите на публиката - с бодра крачка пристъпи към прокурорката и усмихнато се здрависа с нея. Вероятно поради тази причина, а и заради заплахата от затвор, обвиняемият смени защитата си.

През октомври делото трябваше да продължи, но бе отложено, тъй като експертизата на почерка в тефтерите на Златанов не бе завършена.

Големият скандал обаче предстоеше. На 10 ноември бе разкрито, че прословутите тефтерчета с указания кой да бъде „ударен” и кой – „оправен”, са били откраднати. Тефтерите изчезнали от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков разбра за кражбата от медиите. „Трудно ми е да си обясна как може толкова сериозно веществено доказателство така да изчезне. Ако не се намерят тефтерите, делото умира”, заяви той.

Витиеватият Цацаров: Имало е политици и занимаващи се с медии, вземали пари от Цветан Василев

Имам неприятното усещане, че процентът на подкрепящите твърдението на Никола Филчев, че кражбата е държавна политика, ще се качва. Това...

Около кражбата цареше пълна мистерия. От прокуратурата мълчаха като комунист на разпит и заявиха само, че се води производство срещу неизвестен извършител. По някое време от ГЕРБ все пак се сетиха да се изкажат и се обявиха за „най-заитересованата страна случаят да се разкрие”. Според позицията им всички спекулации около изчезването били просто изгода в „пореден сценарий”. През ноември разследването бе поето от Софийска градска прокуратура. "Уверявам ви, че ще бъде извършена пълна проверка за фактите и обстоятелства за изчезването, както и как, и кога е подаден сигналът и как се е работило по случая", обясни тогава градският прокурор Христо Динев.

Не особено трогнат обаче изглеждаше главният прокурор Сотир Цацаров. Докато правосъдният министър Христо Иванов се опасяваше, че скадалът ще стигне до Брюксел и ще бъде отразен в мониторинговия доклад, Цацаров каза: "Едва ли ЕК ще се занимава с един бележник.”

В процеса на дебата стана ясно, че двете тефтерчета всъщност са доказателства по досъдебно производство № 9 от 2014 г., което бе отделено от първоначалното дело за скандалните записки. Именно по това ново дело, образувано на 14 януари 2014 г., са приложени оригиналните "бележници с цвят черен и бордо". Делата по случая "Златанов" са две - първото е лично срещу бившия шеф на КПУКИ заради престъпление по служба, а второто - да се установи кой стои зад инициалите Б.Б., И.Ф., Ц.Ц., Д.П. и евентуална търговия с влияние. Точно по второто дело не е ясно какво ще стане заради изчезването на тефтерчетата.

Междувременно в медиите се появиха твърдения, че тефтерчетата вероятно вече са унищожени и сега в пространството се пускат контролирани версии. Вещото лице Стефан Бенчев, от чиято кола бяха откраднати бележниците, се придържаше към първоначалната си версия и отказваше да даде подробности за съдържанието им. Главният прокурор Цацаров пък призова да спрат "упражненията" от страна на политици и журналисти на гърба на прокуратурата и съдебната власт по казуса „Филип Златанов”. Темата наистина бе повод за много коментари, включително и шеговити.

Делото срещу Златанов ще бъде затруднено заради изчезналите доказателства, тъй като направените експертизи могат да бъдат оспорени, потвърдиха експерти дни по-късно. Адвокатите на самия обвиняем заявиха, че има основания за отвод на Валери Костадинов – вещото лице, изготвило експертиза за почерка на един от тефтерите на Златанов. Костадинов бе категоричен пред съда, че почеркът е на Филип Златанов. Последният пък каза, че не е виждал никакви бележници от лятото на миналата година.

България през 2014 година: Второто правителство на Бойко Борисов

След като картината на 43-ия парламент стана ясна, беше и ясно, че бъдещото управление на България ще трябва да е коалиционно. И предви...

Делото срещу Златанов продължи на 20 ноември, но с известни прекъсвания, понеже той твърдеше, че се чувства зле. В крайна сметка бе съобщено, че присъдата ще се реши до месец. Адвокатката на бившия шеф на КПУКИ категорично заяви, че кражбата на тефтерите не е в полза на Златанов. Накратко обвинението срещу Филип Златанов е защото е качил на сайта на КПУКИ решението по случая с президентския съветник Димана Ранкова, а не го е направил за президента Росен Плевнелиев, уточни адвокат Савова и добави, че се надява самият Златанов да не изчезне като тефтерите си.

Заради кражбата се проведоха дори протести, а журналисти зададоха върпоса защо никой не казва кой е наблюдаващият прокурор по случая. „Тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ - символ на определен властови механизъм. Той не е основното доказателство. Златанов не е обвинен за воденето на записки в бележник, нито за съдържанието на тези записки, а за длъжностни нарушения”, коментира Сотир Цацаров.

Скандалът около изчезването на тефтерчетата не подмина и депутата от БСП Кирил Добрев. След като Добрев се заяде с „Протестна мрежа”, защото според народния представител „протестърите” искат да отклонят вниманието от делата срещу Цветан Цветанов, разследващият сайт „Биволъ” отвърна с тежката артилерия срещу него.

Според данни на „Биволъ”, Добрев има защо да отговаря за възможен конфликт на интереси по темата „Делян Пеевски”. Той беше председател на т.нар. Комисия „Златанов” в 42-рото Народно събрание. Сестрата на Добрев Марияна е прокурист на фирма, свързана със строителния бизнес на Делян Пеевски – „Техноекспортстрой“. Оказва се обаче, че Добрев е свързан и с вещото лице Стефан Бенчев. Бенчев е бивш кадър на Шесто управление на Държавна сигурност. Според „Биволъ” фирмата на шурея на Бенчев - Стефко Иринков, е направила климатичните инсталации на луксозния хотел „Белчин Гардънс”. Хотелът е неофициална собственост на Кирил Добрев. Сърпугата на Иринков Мая обаче се оказва сестра на Стефан Бенчев. Междувременно главният прокурор заяви, че му е „все тая” за демонстрациите на „Протестна мрежа”.

Нормално е медиите да се фокусират върху тефтерчето на Филип Златанов, но моята работа е институциите да дадат ясен отговор има ли фалшифициране и какво. Засега ясен отговор няма, призна по повода правосъдният министър Христо Иванов. В началото на декември пък стана ясно, че разследващите от МВР не са успели да се сдобият с видеозапис на кражбата на тефтерите, тъй като в района на инцидента няма видеонаблюдение. А точно преди Коледа Апелативният съд реши - Филип Златанов да влиза в затвора за 3 години и половина, макар че един от съдиите се подписа в подкрепа на злочестия председател на КПУКИ.

България през 2014 година: Предсрочните парламентарни избори

След съкрушителната победа на ГЕРБ на европейските избори, съдбата на кабинета Орешарски беше решена. Защото ДПС не забрави това, което...

Какво ще се случи в бъдеще по случая „Филип Златанов”? Ще бъдат ли открити някога прослувутите бележници и може ли да се говори изобщо за постигане на справедливост при такъв скандал? Предстои да разберем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com